MISTERIJ NA PUČINI

Tajanstveni objekt pluta Kvarnerom, nitko ne zna što je! Ministarstvo: ‘Odaslan je ‘SECURITE‘ signal, to nije naše‘

Nepoznati ploveći objekt nema nikakvih oznaka, a najzanimljivije je da nitko nije znao objasniti o čemu se radi i čije je

Plutajući objekt u sjevernom Jadranu

 Čitatelj/Morski.hr

Kvarnerom je posljednjih dana plutao vrlo neobičan objekt - naoko improvizirana dva crna plovka, između kojih na sredini stoje dva uspravna plava cilindra. Iako se čini kao nekakav mjerni uređaj, nepoznati ploveći objekt nema nikakvih oznaka, a ono što je najzanimljivije, nitko za Morski.hr nije znao objasniti o čemu se radi i čije je.

"Pozdrav, ovaj plovni objekt je viđen u Kvarneru (od Rt. Marlera 8 nautičkih milja u smjeru Martinšćica) interesira me imate li objašnjenje o kakvom objektu se radi?", poslao je u srijedu portalu čitatelj upit, priloživši i dvije fotografije.

Dužina objekta je, naveo je čitatelj, oko 2,5 metra, širina 2 metra i visina oko 2,5 metra, što znali da je objekt prilično velik i pluta slobodno bez ikakvih oznaka. Konstrukcija je, kako je naveo, od inoxa, kaže čitatelj.

Svim sudionicima u pomorskom prometu tim dijelom Kvarnera oglašen je 'SECURITE', što je signal koji se odašilje kada se želi poslati važno navigacijsko ili meteorološko upozorenje.

image

Plutajući objekt u sjevernom Jadranu

Čitatelj/Morski.hr

U međuvremenu novinari portala pitali stručnjake iz Oceanografskog zavoda u Splitu te Hidrografski institut, radi li se možda o nekim njihovim uređajima. Iz obje institucije odgovorili su kako ne znaju o čemu se radi i uređaj nije njihov.

Naposljetku, upit su uputili Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Njihov odgovor Morski.hr prenio je u cijelosti.

"Poštovani, vezano uz pitanje o neidentificiranom plutajućem objektu u sjevernom Jadranu, provjerom je utvrđeno kako objekt nije u upotrebi niti nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. S obzirom na poziciju i vrijeme plutanja, Lučka kapetanija Rijeka preko obalne radio postaje ORP - Rijeka radio, prema svim sudionicima u pomorskom prometu odašiljala je 'SECURITE' poruku, kako bi ih se upozorilo na isti i preveniralo mogući kontakt, od ponedjeljka, 13. lipnja, s početkom u 17:30 sati do srijede, 15. lipnja 2022. godine, sa završetkom emitiranja u 16:30 sati. Prekid emitiranja poruke uslijedio je nakon što navedeni objekt više nije uočen. O poziciji objekta obaviještene su službe drugih tijela državne uprave, koje u svojoj nadležnosti izvršavaju plovidbene poslove", odgovorili su iz Ministarstva mora.

No, što se dogodilo s plutajućim objektom i gdje je sad, ostaje nepoznato.

Iz komentara na društvenim mrežama nakon objave članka moglo se pronaći više informacija da se možda radi o hranilici za ribu koja se nekako udaljila od ribogojilišta, no nikakvih službenih prijava o tako nečemu nadležne institucije nisu zaprimile.

U Morskom.hr navode kako se nadaju da se ne radi o još jednom vojnom uređaju izgubljenom u Jadranu, a kojeg su pronašli čitatelji Morskog.hr, jer ne bi bilo prvi put.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:54