HRVATSKA JE SPREMNA

Svjetski mediji o završetku pregovora: Mnogi se nadaju kako će ovo zeleno svjetlo biti ključno za pomirbu u cijeloj regiji

'Sve članice se moraju uvjeriti da je Hrvatska učinila mnogo u borbi protiv korupcije'
zagreb 130607strossmayerov trgzastave rh i eu na kisitijekom kratkog proljetnog pljuska zastave republike i hrvatske unije smocene kisom stvorile su zanimljivu kreaciju foto elvir tabakovic / CROPIX-zag-
 Elvir Tabakovic / CROPIX

Svjetski mediji nisu propustili izvijestiti o završetku pregovora Hrvatske i Europske unije , te njena ulaska u članstvo u srpnju 2013. godine. O Hrvatskoj su pisali AFP, APA, Washington Post, Reuters, The Wall Street Journal, Deutsche Welle, Tanjug...

Tako je ugledna francuska agencija AFP nazvala ovaj veliki trenutak povijesnim za našu zemlju.

- Hrvatska je napravila ogroman korak i to će otvoriti novu stranicu u njezinoj povijesti. Mnogi se nadaju kako će ovo zeleno svjetlo biti ključno za pomirbu u cijeloj regiji - piše AFP .

Reuters je bio suzdržaniji i naglasio je kako Hrvatska još mora na svom putu prema konačnom ulasku u EU uvjeriti ostalih 27 članica kako je spremna za taj veliki trenutak.

- Sve članice se moraju uvjeriti kako je Hrvatska učinila mnogo u borbi protiv korupcije, ali prije svega Europska komisija mora donijeti pozitivnu ocjenu i potvrditi kako je posao napravljen i kako je službeni Zagreb spreman za ulazak u odabrano članstvo - stoji u Reutersovu tekstu .

Ova je vijest stigla i na druge kontinente pa su tako o završetku pregovora Hrvatske s EU pisali ugledni Washington Post i The Wall Street Journal. A pisali su i naši susjedi, iako ne toliko detaljno kao što bi se očekivalo. Agencije Tanjug je prenijela vijest i naglasila kako je Hrvatskoj trebalo pet godina, osam mjeseci i sedam dana da završi pregovore.

Austrijska agencija APA i Deutshe Welle su bili nešto detaljniji u izvještavanju pa su naveli činjenicu kako je hrvatski put za završetak pregovora bio najduži i najzahtjevniji, te da se zbog toga među Hrvatima proširio val nezadovoljstva, odnosno euroskepticizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 04:32