KORNATSKA TRAGEDIJA

Svjedočila medicinska ekipa:Vatrogasci su cijeli bili spaljeni.Trebali su umrijeti, a bili su živi

Prizor je bio strašan, ispričali su članovi medicinske ekipe koja je prva došla po vatrogasce

Svjedočenjem medicinske ekipe iz Biograda koja je prvog ranjenog vatrogasca prevezla u zadarsku Opću bolnicu, u utorak je na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, optuženom za stradavanje vatrogasaca na Kornatu. Prva je svjedočila medicinska sestra Anka Kajić koja je kobne večeri zajedno sa liječnicom Tatjanom Ferber Garofulić i vozačem Zdravkom Bačićem kolima Hitne pomoći iz biogradskog Doma zdravlja u Sukošan stigla oko 19 sati.

- Kada je brod sa ranjenim vatrogascima stigao u Sukošan prizor je bio strašan. Ne mogu se sjetiti koliko ih je bilo na brodu, ali jedan od njih jače građe stajao je na nogama. Jedan od njih kojeg smo mi preuzeli rekao mi je da se zove Ante Crvelin i pitao me hoće li biti dobro - kazala je medicinska sestra koja je kobne večeri bila dežurna u Domu zdravlja u Biogradu.

Strašne prizore na koje su naišli opisala je liječnica Ferber Garofulić kazavši kako je čovjek koji je bio u njihovim kolima, a koji im je rekao da se zove Ante Crvelin prema svim njezinim medicinskim iskustvima zbog težine ozlijeda trebao biti mrtav.

- Tražila sam komad kože na tijelu kao venski put, no samo jedan komad kože na listu noge nije bio spaljen pa nisam mogla ništa poduzeti. Vatrogasci su bili potpuno spaljeni - opisala je liječnica Ferber Garofulić. Vozač biogradske Hitne Zdravko Bačić potvrdio je kako su bili prva ekipa koja je stigla na lice mjesta, te je opisao kako su nakon njih došla još tri vozila hitne pomoći iz Biograda, Posedarja i Zadra.

Liječnica iz Vodica Vesna Šunjić oko 21.30 sati krenula je za Šibenik, no nije joj rečeno zašto ide. Tek kad je krenula za Kornat, rečeno joj je da je tamo bilo stradalih vatrogasaca, no kada su došli nisu išli na mjesto nesreće, iako je, kakao je kazala sa njom bio istražni sudac koji se dosad nije spominjao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:12