PAD HDZ-OVOG ŽUPANA

Svjedoci: ‘Bio je vidno pijan. Doslovno je ispao iz auta. Molio nas je: Ne zovite policiju...‘

Dekanić, troje policajaca i dvoje civila uhićeni su zbog nezakonitosti povezanih s nesrećom

Damir Dekanić

 Vlado Kos/Cropix

Damir Dekanić, HDZ-ov župan vukovarsko-srijemski, troje policijskih službenika i dvoje civila uhićeni su u srijedu ujutro u akciji USKOK-a i PNUSKOK-a kao finale istrage koja se gotovo cijelu godinu vodila zbog okolnosti jedne prometne nesreće s materijalnom štetom u kojoj je sudjelovao župan. Podsjetimo, riječ je o famoznoj nesreći koja se zbila u noći sa 16. na 17. travnja prošle godine u mjestu Cerna, u kojoj je župan sudjelovao pod utjecajem alkohola od 1,44 promila, ali uz tvrdnju da on nije upravljao službenim automobilom Županije, nego da je vozač bio njegov rođak Krešimir Bičanić, koji inače nije zaposlenik Županije.

‘‘Policijski službenici PNUSKOK - Služba Osijek, u koordinaciji s USKOK-om, započeli su rano jutros realizaciju kriminalističkog istraživanja zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela protiv službene dužnosti. Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je više osoba, među kojima je i nositelj izvršne vlasti na regionalnoj razini te više policijskih službenika. Tijekom dana provodit će se hitne dokazne radnje, a nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja PNUSKOK - Služba Osijek dovest će osobe pritvorskom nadzorniku, a USKOK-u će podnijeti kaznenu prijavu‘‘, priopćilo je Ravnateljstvo policije. Iz USKOK-a su poručili da su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om.

image

Zgrada PN USKOK-a u koju je priveden župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić

Vlado Kos/Cropix

USKOK potvrdio

‘‘Navedene radnje provode se na području Vukovarske županije u odnosu na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti. U ovom trenutku može se potvrditi da su među uhićenim osobama i župan jedne županije te više policijskih službenika. Nakon ispitivanja osumnjičenika USKOK će donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.‘‘ Kratko nam se javio i županov odvjetnik Davor Ćavar koji je, zanimljivo, na izborima 2021. uime SDP-a bio protukandidat Dekaniću u utrci za župana.

- Još ništa nije potvrđeno i kasnije tijekom dana znat će se koje će radnje biti službeno provedene - rekao je Ćavar za Jutarnji list.

Istraga je otvorena nakon što su se u javnosti pojavili svjedoci koji su tvrdili da sa županom nije bio nitko drugi u vozilu te da je autom upravljao on. Osim Dekanića, prema pisanju Telegrama, uhićeni su T. F., šef smjene u prometnoj policiji, policajac M. P. koji je bio na očevidu te M. E. koja ga je alkotestirala, kao i Krešimir Bičanić kojega je župan naveo kao svoga rođaka koji je vozio automobil u trenutku nesreće. Navodno je uhićena i vlasnica kuće u koju je udario automobil jer je vidjela da je alkoholizirani Dekanić skrivio prometnu nesreću, ali to nije htjela prijaviti, očito pod njegovim utjecajem.

image

Zgrada PN USKOK-a u koju je priveden župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić

Vlado Kos/Cropix
image

Zgrada PN USKOK-a u koju je priveden župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić

Vlado Kos/Cropix

Dakle, punih 11 mjeseci trajala je istraga o tome je li Dekanić govorio istinu, odnosno je li službeni policijski zapisnik lažiran. Njegovi politički oponenti predvođeni Josipom Dabrom, koji mu je bio protukandidat na izborima za župana, od početka su tvrdili da je Dekanić upravljao tim vozilom. No, PU vukovarsko-srijemska i Dekanić od početka do danas ostali su ustrajni u tada iznesenoj službenoj verziji.

U priopćenju koje je Dekanić poslao medijima i objavio na društvenim mrežama rekao je, među ostalim, da je u nesreći sudjelovao u službenom automobilu kao suvozač te da je imao 1,44 promila alkohola u krvi. Istaknuo je da "kod vozača K. B. nije utvrđena prisutnost alkohola u krvi".

Potraga RTL-a

"Automobilom je na moju zamolbu upravljao K. B.", napisao je Dekanić u svojoj izjavi za medije, navodeći tada samo inicijale vozača. PU vukovarsko-srijemska također je potvrdila Dekanićev objavu, no ekipa RTL-ove "Potrage" razgovarala je s troje svjedoka nesreće i svi tvrde isto - Dekanić je u noći 17. travnja bio sam u automobilu. Vidno pijan, na ulazu u Cernu, zabio se u parkirani automobil pa molio prisutne, tvrde oni, da ne zovu policiju. Iako se svjedoci osobno ne poznaju, njihove priče podudaraju se u ključnim detaljima. Kako su tvrdili svjedoci, upravljajući službenom Škodom desetak minuta prije nego što će se zabiti u drugi automobil - župan je prešao u suprotnu traku i zamalo se sudario s vozilom u kojem je bio mladi par s područja županije. Izbjegli su ga, okrenuli automobil i krenuli za njim pokušavajući ga zaustaviti. Tvrde, automobil je vrludao, ali vozač se nije zaustavio iako su mu pokušavali signalizirati da stane. Jedan od dvoje svjedoka, koji su zamolili da im se ne otkriva identitet, ovako je opisao što se dogodilo:

- Jednostavno, auto je vozio od bankine do bankine, pokušao sam, blicao sam, svirao sam ne bi li ga zaustavio, no u jednom je trenutku skrenuo lijevo i udario u auto, auto je udario u ogradu i srušio je od siline udarca - rekao je.

Izašli su iz svog automobila ne znajući u tom trenutku o kome je riječ.

- Kad smo došli na mjesto nesreće, on je jednostavno izašao iz auta s vozačeva mjesta, vidno pijan. Doslovno je ispao iz auta. Molio je da se ne zove policija, da će se sve riješiti. I ta žena kojoj je razbio automobil, ona je, kako bih vam rekao, i sama rekla u nekom smislu, ali tiho: ‘To je župan, nemojte zvati policiju‘ - rekli su svjedoci za "Potragu".

image

Zgrada PN USKOK-a u koju je priveden župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić

Vlado Kos/Cropix

A ovako je glasilo priopćenje PU vukovarsko-srijemske:

"Provedenim očevidom utvrđeno je da je 37-godišnjak oko 00:45 sati u Ulici braće Radića u Cerni upravljao osobnim automobilom vukovarskih registracijskih oznaka u vlasništvu jedinice područne samouprave te da se kretao zapadnom kolničkom trakom u smjeru juga iz smjera Andrijaševaca. Nakon dolaska do kućnog broja 36, vozač se nije kretao sredinom kolničke trake već je prešao na lijevu stranu kolnika gdje je na travnatoj površini prvo udario u ukrasno cvijeće, a zatim je na kućnom broju 34 udario u parkirani osobni automobil županjskih registracijskih oznaka u vlasništvu 46-godišnje žene. Tijekom provođenja očevida svi sudionici su podvrgnuti alkotestiranju", izvijestila je policija napominjući da kod 37-godišnjaka nije utvrđena prisutnost alkohola u krvi, a suvozač je imao 1,44 promila alkohola u krvi.

Pa su stoga samo navodnom vozaču uručili izvješće o prekršaju "zbog počinjenog prekršaja iz članka 46. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, uz primjenu članka 293. istog Zakona odnosno zbog izazivanja prometne nesreće s materijalnom štetom te nekretanja sredinom prometne trake".

Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima zatražilo je od PU vukovarsko-srijemske zahtjev za dostavu izvješća o poduzetom u vezi s istraživanjem prometne nesreće. A sve je na kraju završilo u USKOK-ovim "rukama".

image

Zgrada PN USKOK-a u koju je priveden župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić

Vlado Kos/Cropix
image

Zgrada PN USKOK-a u koju je priveden župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić

Vlado Kos/Cropix
image

Zgrada PN USKOK-a u koju je priveden župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić

Vlado Kos/Cropix
image

Zgrada PN USKOK-a u koju je priveden župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić

Vlado Kos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 13:44