OŠTRI REZOVI

Svima je više krivo što se saznalo za tulum s harmonikašem u KB-u Dubravi nego što je on održan

Mrtvima se namrtvo fućka što netko pleše, ali živi nisu sretni kada sestre tulumare u podrumu bolnice
Tulum u Dubravi
 RTL Televizija
Objavljeno: 27. siječanj 2021. 16:12

Neće se dogoditi ništa. Jednostavno smo spremniji biti budale nego odgovorni.

Ivica Lukšić, maksilofacijalni kirurg koji vodi covid-bolnicu u Dubravi, sinoć je građanima Hrvatske, Hrvaticama i Hrvatima, sadašnjim i budućim pacijentima rekao: "Jedna topla ljudska namjera pretvorila se u totalno neprimjerenu situaciju". Komentirao je igranku koju su nedavno uz harmoniku organizirale sestre i pomoćno osoblje bolnice koja trenutno liječi isključivo covid-pacijente u toj istoj bolnici.

- Problem je da se to održalo, ali održalo se izvan prostora covid-bolnice, u sobi za odmor osoblja. Održalo se nešto što se nije smjelo održati u okviru bolnice - rekao je liječnik kojemu je s jedne strane bilo neugodno što mora opravdavati bolnicu koju predstavlja, a s druge je htio braniti svoje ljude.

Naravno da to ne može biti uspješno. Ministar Beroš isto je rekao da je sve bilo neprimjereno i da će prikupiti sve informacije, možda disciplinski kazniti. Pa nekoga vraga moraju napraviti jer dok u jednom dijelu zgrade covid-pacijenti moraju biti u izolaciji i moliti se da se izvuku i nekako oporave, u drugom su medicinske sestre napravile tulum, oproštajku. Htjele su se pozdraviti s kolegicom koja ide na bolju plaću, u zemlju gdje joj tako nešto kao party u bolnici neće pasti na pamet, pa su joj tim povodom pozvale harmonikaša i bend. I valjda se ludo zabavile plešući kolo. Harmonika pod uhom vjerojatno automatski iskopčava mozak.

"Ne vidim u toj veselici nikakva grijeha, nikakva prijestupa. Njeni sudionici nisu njome nikoga vrijeđali. Ni bolesne ni umrle", komentirao je sociolog Ivan Markešić podrumsku veselicu, nazvavši onoga koji je pustio snimku medijima cinkarošem. Kazao je i kako se zaboravilo da je tim osobama koje nose "svemirska odijela" po cijeli dan na teškom poslu potrebno opuštanje.

- Zašto ne i u bolnici? Kao da se ranije u toj bolnici nisu organizirale veselice, iako se u njoj danonoćno umiralo - rekao je neki dan komplimentirajući djelatnike te bolnice kao partijanere. Dosta loše za njih, pacijente i zdravstveni sustav. Nekako kao da se dogodio raspad logičkog sustava.

Topla ljudska namjera o kojoj je govorio Lukšić nema nikakve veze s tulumom u bolnici. Riječ je o ljudima koji se brinu o posebnoj vrsti pacijenata i ne bi se smjeli dodatno izlagati opasnosti zaraze. Sociolog Markešić istaknuo je da ekipa s tuluma nije svojim kolom nikoga vrijeđala, ni bolesne ni umrle. Mrtvima iz bolnice u Dubravi možda se namrtvo fućka što se netko veseli, pleše, prežderava, spava, trči ili pjeva u kupaonici, jer su umrli i kasno je za njih, ali oni koji su još živi u bolničkim krevetima sasvim sigurno nisu sretni kada vide sestre kako pocupkuju u kolu držeći se za ruke u podrumu te iste bolnice.

Nisu sretni jer je to pocupkivanje bilo netom poslije ili početka smjene. Čak i da su savršeno koncentrirane na svoj posao, očito se ne mogu suzdržati od rizičnog ponašanja. Rizično po njih znači neodgovorno i opasno za pacijente. Ali, nema veze. Svima je više krivo što se saznalo za igranku nego što je ona održana. Nikome se ništa neće dogoditi. Znamo. Znamo jer je premijer komentirajući pokušaj bijednog političkog podmićivanja koji je izveo Žarko Tušek, njegov podređeni HDZ-ovac, stranački kolega, rekao: "To je gruba pogreška koja se nije smjela dogoditi".

Ne zvuči li identično opravdanju tuluma u bolnici? A Plenković je već rekao da nema razloga micati Tušeka, njemu je sve okej. Nije nama, ali je razumljivo da je to lakše nego biti odgovoran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 12:03