STIPE MESIĆ

‘Svijet nema vođu, a mi smo u Europu poslali gromade! Milanović? Zašto uopće priča s tim čovjekom!?‘

Bivši predsjednik sudjelovao je na konferenciji ‘Apel za mir i žurni prekid ratova u svijetu‘

Stjepan Mesić

 Ronald Gorsic/Cropix

Bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović te akademik Ivo Šlaus sudjelovali su u ponedjeljak na konferenciji ‘Apel za mir i žurni prekid ratova u svijetu‘ u organizaciji Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja te upozorili da je situacija u svijetu gora nego 1939. godine, uoči Drugog svjetskog rata.

Istaknuli su da im je jasno da okupljanje neće imati globalnog odjeka, ali su se složili da im je svima dužnost dati svoj glas za mir u svijetu koji se ubrzano naoružava.

- Ako ovu inicijativu doživimo u duhu Cesarićeva ‘Slapa‘, onda našu inicijativu vidim kao kap koja bi trebala postati slap. Nadam se da će taj slap uroditi nekim plodom, rekao je Josipović.

Mesić se nadovezao i rekao da je današnja konferencija kap koja se mora preliti u put prema traženju mirovnih rješenja. Rekao je da naoružavanje nije rješenje i da je jedini izlaz za postizanje mira u Ukrajini, ali i na drugim ratištima, rješavanje političkih pitanja koja nisu bila riješena. Rekao je da je problem i što u Europi i svijetu trenutno nema pravih lidera koji mogu rješavati probleme.

– Ukrajina je dobila milijune tona oružja i ratne opreme. Može li doći do mira na bojnom polju? Ne može. To se pitanje mora postaviti svjetskim vođama, ali svijet nema vođa, Europa nema vođu. Mi smo doduše poslali velike političke gromade u Europu, Karla Resslera i Dubravku Šuicu i sada možemo očekivati velike rezultate, ironično je komentirao Stjepan Mesić.

image

Stjepan Mesic, Ivo Šlaus, Ivo Josipović, Marta Brčić Kuljiš, Aleksander Zidanšek

Ronald Gorsic/Cropix

- Ako se kod velikih političih odluka problem ne riješi do kraja, ostaje korozivni element. Svi smo pričali o tome da se SSSR mirno raspao, ali pogledajte koliko je bilo sukoba na tom području, tu je naravno i pitanje Ukrajine i Rusije. Samo naivci mogu misliti da je moguća vojna pobjeda. Jedini izlaz je da se apelira za mir i da se politički rješavaju oni problemi koji nisu bili riješeni. Ako idemo samo u naoružavanje, teško je zamisliti da se problemi mogu riješiti. Ukrajina je dobila tone oružja, ali ako pogledamo stanje na terenu, vidimo da ono ne rješava problem, poručio je Mesić.

Dotaknuo se i raspada Jugoslavije.

- Sjetite se bivše Jugoslavije. Mi površno kažemo da smo pobijedili u ratu, ali zapitajmo se je li do tog rata trebalo doći. Nije smjelo, imali smo sve pretpostavke da bez rata riješimo probleme, smatra bivši predsjednik.

Kako prenosi Dnevnik.hr, u sklopu konferencije Mesić je odgovarao na pitanja novinara. Upitali su ga kako ocjenjuje mandat predsjednika Zorana Milanovića.

- Imao je i dobrih i loših rješenja. Treba staviti na vagu čega ima više. Onih dobrih rješenja koje je nudio ili tamo gdje je pogriješio? Ali to i sam mora znati. Što će mu razgovori s Miloradom Dodikom? Dodik je čovjek koji je razarač BiH, notorni razarač. njega su primali i u Rusiji i u Srbiji na najvišem nivou. Oni prihvaćaju njegovu politiku razaranja Bosne i Hercegovine. Što imaš s njim razgovarati? O čemu?", komentirao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 19:30