PRELASCI

SVI GONG-ovci KOJI SU UŠLI U POLITIKU Dragan Zelić se ovih dana angažirao u SDP-u, evo tko je prije njega još napustio udrugu radi političke karijere

Dragan Zelić
 Darko Tomas / CROPIX

Dragan Zelić četvrti je istaknuti član GONG-a koji je nakon angažmana u ovoj nevladinoj organizaciji završio u političkim vodama. Njega je Glavni odbor SDP-a u subotu imenovao izvršnim tajnikom stranke. Uz glavnog tajnika što je od subote Nikša Vukas, SDP po novome Statutu ima još pet tajnika, a Zelić je jedan od njih.

Sam Zelić nije iznosio razloge napuštanja GONG-a i preuzimanje jedne od bitnih funkcija u oporbenoj stranci u kojoj su unutarnja previranja politička realnost već godinu i pol dana. Međutim, da traži neki drugi angažman moglo se naslutiti još iz njegove prijave na natječaj za izbor članova Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.

Akcija građana

Iz organizacije koja je rođena 13. travnja 1997. godine - tada su održani prvi lokalni izbori koje su pokušali nadgledati (prvi naziv GONG-a bio je Građani Organizirano Nadgledaju Glasanje) - odlazilo se i prije Zelića, no nitko se do sada nije uključio u etabliranu političku stranku, i to ravno na visoku unutarstranačku dužnost.

Prvi je iz GONG-a u političku arenu, i to još 2009. godine, otišao Josip Kregar. Nevladinu organizaciju čiji je osnovni cilj poticanje građana na aktivno sudjelovanje u političkim procesima morao je napustiti kada je odlučio sudjelovati na lokalnim izborima i kandidirati se za gradonačelnika Zagreba.

Bivša predsjednica i jedna od osnivačica GONG-a Suzana Jašić takav je iskorak napravila prije pet godina. Odselila se iz Zagreba u Pazin, ondje se kandidirala na lokalnim izborima i kao neovisna vijećnica ušla u gradsko vijeće. Na posljednjim lokalnim izborima u Zagrebu kao kandidat političke platforme “Zagreb je naš” sudjelovao je Tomislav Tomašević (do tada također GONG-ovac). Ušao je u Skupštinu Grada Zagreba i u njezinu radu sudjeluje kao žestoka oporba vladajućoj koaliciji stranke gradonačelnika Milana Bandića, HDZ-a i vijećnika izabranih s liste Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića.

Novi iskorak

Dragana Zelića pitali smo o motivima odlaska iz GONG-a u SDP, no odgovor je bio prilično štur. Samo je rekao da je u GONG-u radio 17 godina te da je vrijeme za novi korak.

Izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković naglašava kako je misija njihove udruge informirati i educirati građane da aktivno sudjeluju u političkim procesima jer ako se oni neće baviti politikom, politika će se baviti njima. - U tom smislu mi je drago da je Dragan napravio iskorak i želimo mu sve najbolje - rekla je Berković.

Na pitanje hoće li ugledu GONG-a naškoditi angažman bivšeg izvršnog direktora nevladine udruge koja se izgradila na svojevrsnom “monitoringu” političkih stranaka i cijelog političkog sustava i kojoj je za vjerodostojnost bitan odmak od političkih stranaka odgovara da GONG nastavlja svoju misiju u istraživanjima, edukaciji i demokratizaciji Hrvatske.

Loše financije

Zelićev angažman na visokoj dužnosti u SDP-u u ovoj se stranci neslužbeno komentira kao posljedica lošeg financijskog stanja u GONG-u. Izvršna direktorica Jelena Berković na to je rekla da će GONG, kao i do sada, prevladati sve poteškoće i da idu dalje s novim projektima.

Međutim, činjenica je da prihodi u ovom dijelu nevladinog sektora nisu izdašni, a nisu ni redoviti. U pravilu oni ovise o realizaciji projekata s kojima su konkurirali u pojedinim fondovima EU. A GONG-u se, kako smo čuli, događa da prođe po deset i više mjeseci kako im neki projekt bude odobren dok im se ne isplate sredstva. Novac koji je prije stizao iz fondova EU, a bio je usmjeren na suzbijanje korupcije i razvoj civilnog društva ulaskom Hrvatske u EU je presušio jer se smatra da smo te probleme riješili.

Drugi veliki problem za nevladine udruge nastao je još u mandatu Vlade Tihomira Oreškovića kada je tadašnji ministar kulture Zlatko Hasanbegović srezao sredstva za nevladine udruge i neprofitne medije, a dio sredstava koji je za financiranje udruga išao iz prihoda dobivenih od igara na sreću ostao je do danas sveden na samo četiri posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2024 20:34