STANJE EPIDEMIJE

Svi danima pričaju o brojevima novih ‘slučajeva‘, ali taj podatak je zapravo sve manje relevantan

Čak da je broj novozaraženih u Hrvatskoj i deset puta veći, kao što to zna biti slučaj sa zaraženima gripom, to je minimalni javnozdravstveni problem
 Marko Todorov/Cropix

Dnevni broj novozaraženih, kojih je danas bilo 4573 od 13.031 testiranog, teško da može dalje dramatično rasti jer je 13.000 testiranih na dan otprilike hrvatski plafon. Kako nam objašnjavaju stručnjaci, ustanove u kojima se očitavaju PCR testovi - a službeni brojevi novooboljelih odnose se isključivo na one koji imaju potvrđeni PCR test, možemo samo pretpostavljati koliko je još onih kojima je zaraza potvrđena brzim antigenskim testom - mogu očitati daleko veći broj testova, no nema dovoljno medicinskog kadra koji bi mogao uzeti više briseva od građana.

Stoga broj novozaraženih, kad dođe do otprilike 4500, može još minimnalno rasti pa činjenica da taj broj stagnira ne znači da stagnira i epidemija - ona je vrlo vjerojatno još uvijek u uzlaznoj putanji.

No broj koji je doista relevantan i koji ukazuje u kolikim je određena država problemima jest broj hospitaliziranih. Naime, čak da je broj novozaraženih u Hrvatskoj i deset puta veći, kao što to zna biti slučaj sa zaraženima gripom, to je minimalni javnozdravstveni problem s obzirom da tek promili oboljelih od gripe završavaju u bolnici.

Kad je u bolnici 1634 ljudi, koliko iznosi današnji broj hospitaliziranih covid-pacijenata, odnosno blizu deset posto ukupno oboljelih, onda to postaje ogroman problem. To je 1634 ljudi koji vrlo vjerojatno ne bi bili hospitalizirani da nema korone, a to je broj koji zdravstveni sustav dovodi do kolapsa jer se bolničko osoblje ne može baviti ni sa čim drugim osim covid-bolesnicima i hitnim pacijentima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 02:03