ODLUČIO STOŽER

Sve škole u Zagrebu vraćaju se na nastavu uživo, ravnatelji zadovoljni: ‘Ovo je dobra odluka‘

U slučaju pogoršanja epidemiološkog stanja u pojedinoj školi, razmotrit će prijelaz na druge modele nastave

Ilustracija, djeca na ulasku u školu

 Zeljko Puhovski/Cropix

Svi učenici zagrebačkih osnovnih i srednjih škola od ponedjeljka se vraćaju na nastavu uživo. Odlučio je to Stožer Civilne zaštite Grada Zagreba.

Kako stoji u zaključku Stožera, odgojno-obrazovni rad za sve učenike osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba od 8. studenoga organizirat će se prema A modelu, odnosno uživo u školama.

„U slučaju pogoršanja epidemiološkog stanja u pojedinoj školi, Gradski ured za obrazovanje razmotrit će, u suradnji s NZJZ dr. Andrija Štampar, kao i dosad, bez odgode, prijedlog školske ustanove za promjenu modela rada te joj dati suglasnost za privremeni prelazak na C model“, odnosno nastavu na daljinu, stoji u zaključku.

Ravnatelji zagrebačkih škola pozdravljaju takvu odluku.

- To je u redu. Podržavamo odluku grada Zagreba da se organizacija nastave prilagodi epidemiološkoj situaciji u svakoj školi. Dok god su otvoreni kafići, šoping centri i ostala mjesta gdje se mladi okupljaju, i škole trebaju biti otvorene. One su sigurna mjesta jer mi u njima, koliko god možemo, posvećujemo maksimalnu pažnju epidemiološkim mjerama. Pratit ćemo situaciju i postupati individualno, kao i dosad. Dobro je da smo se, barem zasad, spasili online nastave, komentira predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja Hrvatske, Suzana Hitrec.

Ravnatelj zagrebačke Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, Zlatko Stić, također smatra da je po svim stajalištima, ovo dobra odluka.

- Da još imamo malih gužvi s izolacijama, imamo. U našem je slučaju ispalo da većina izrečenih mjera samoizolacije završava u nedjelju. Otvaranje škola je moguća dobra kampanja da se svi cijepe jer se drukčije nema izlaza iz ove situacije. Nije loše da krenemo s otvorenim školama, ali i svi shvatimo ozbiljnost stanja, poštujemo mjere i cijepimo se, apelira ravnatelj.

I u Slavoniji nastava uživo

U većini škola na području Slavonije i Baranje od ponedjeljka bi se nastava trebala nastaviti prema modelu A, dakle u školskim zgradama, no konačne odluke o tome lokalni stožer donijet će u petak.

- Pretpostavljam da se situacija neće dodatno pogoršavati, u petak ćemo imati sastanak, ali mislim da ćemo se od ponedjeljka moći vratiti na model A s iznimkom škola za koje ravnatelji procijene da kod njih situacija nije dobra i da je potrebno prijeći na neki od preostala dva modela – kazao je Mato Lukić, dožupan osječko-baranjski i načelnik županijskog stožera Civilne zaštite. U Virovitičko-podravskoj županiji, kako doznajemo, također bi se trebalo krenuti prema modelu A, osim ako ne bude neka drugačija odluka ili naputak s državne razine, odnosno od Nacionalnog stožera CZ. (Nikola Patković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 18:59