REAKCIJE

“Susret šefova država skroman, ali važan politički korak naprijed”

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i srpski predsjednik Aleksandar Vučić
 HANZA MEDIA

Države su vam kao ljudi: mogu odlučiti da će živjeti zdravo, ili obratno, ponašajući se loše prema sebi i drugima. Srbija i Hrvatska mogu ostati zarobljene u prošlosti i dizati mentalne kineske zidove između sebe, ili se fokusirati na pitanja koja otvaraju mogućnosti civiliziranog suživota, komentirao je beogradski analitičar Dejan Vuk Stanković.

Oko posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj ni u Beogradu nema euforije ni jakih ocjena, kakvih je znalo biti pri ranijim sličnim susretima. Vučićev posjet Hrvatskoj Dejan Vuk Stanković vidi kao dobar politički i simbolički korak, od čega bi korist trebale imati obje strane. - Nitko neće prestati biti ni Hrvat ni Srbin time što će prihvatiti principe ponašanja civiliziranog svijeta - istaknuo je Stanković. Prosvjede protiv Vučića nazvao je ostacima prošlosti koju ne možete prebrisati gumicom, ali je treba prevladati.

- Iako mu rezultati ne mogu biti spektakularni, susret je skroman, ali važan politički korak naprijed - rekao je Stanković za Jutarnji.

Prvi dan posjeta beogradska Politika popratila je naslovom “Složni da se gotovo ni u čemu ne slažu, osim u pogledu na budućnost”. Tiražni Blic objavljuje: “Željeli mi to ili ne, moramo se slagati bolje”. Često vulgarni i neukusni beogradski tabloidi manje su pozornosti posvetili događaju, Alo izdvaja: “Ustaše bijesne, Zagreb okićen velikim srpskim zastavama”. Paralelno s posjetom Zagrebu, srpski predsjednik objavio je autorski tekst za ugledni američki site Politico, u kojem poziva na jačanje ekonomske suradnje u regiji.

“Kao mlad čovjek, nisam uviđao što se može postići suradnjom usprkos razlikama. Ali sada znam da je moja zemlja platila visoku cijenu za nacionalističke ispade”, napisao je srpski predsjednik. “Sada želimo gledati izvan naših granica i fokusirati se na ono što nas veže”, poručio je, a u tome može pomoći veća ekonomska povezanost regije koja će je učiniti i politički stabilnijom. “Povijest nam je pokazala da je ekonomsko ujedinjavanje krucijalno za političku stabilnost”, napisao je Vučić u Politicou, pozivajući se na primjere poslijeratne suradnje Njemačke i Francuske.

Dobro je što je došlo do susreta, razgovora i komunikacije na najvišem nivou, ocjenjuje i profesor na beogradskom fakultetu političkih znanosti Slaviša Orlović. “Politika je prekinula naše živote, i zato je važno kakvu poruku danas šalje dvoje najviše rangiranih političara, izabranih na direktnim izborima. Oni su ti koji otvaraju put drugima”, ističe Orlović za Jutarnji. Svaki susret i komunikacija nosi samo dobro. Čak i da su srpski predsjednik i hrvatska predsjednica sad počeli od nule graditi hrvatsko-srpske odnose, i to je bolje nego da se uopće nisu sreli”, poručuje Orlović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 11:32