TRAGEDIJA KOD BIŠEVA

SUPRUGA POGINULOG RONIOCA 'Osnivam zakladu za pomoć budućim žrtvama na moru'

 facebook

Kada je početkom kolovoza prošle godine na moru nedaleko od otoka Visa nestao iskusni podvodni ribolovac i ronilac Ante Simonelli, njegova supruga Jasmina prevrnula je nebo i zemlju ne bi li ga našla.

Iako su državne službe za traganje i spašavanje na moru odmah pokrenule opsežnu akciju potrage u kojoj su sudjelovale brojne pomorske i zračne snage, Jasmina Gordić-Simonelli angažirala je i vlastite snage. Tako su podvodni ribolovci, ribari, sportski piloti i svi koji su poznavali Antu krenuli odmah u akciju, koliko je tko mogao. Pretraživali su svaki pedalj morske površine.

Nažalost, višednevna potraga rezultirala je pronalaskom Antina mrtvog tijela.

Postupak registracije

Nepunih godinu dana kasnije, 23. svibnja, u Šibeniku, odnosno šibenskom akvatoriju održat će se 1. memorijalni kup Ante Simonelli. Podvodni ribolovci iz cijele Hrvatske okupit će se i u čast svoga pokojnog suentuzijasta održati kup, natjecanje pojedinačnog karaktera, čija je ideja prikupljanje sredstava za sve ronioce i članove njihovih obitelji koji se nađu u situaciji poput obitelji pokojnog Ante Simonellija.

Jasmina i Antini prijatelji, naime, odlučili su osnovati humanitarnu Zakladu za pružanje pomoći pri traganju i spašavanju na moru ronilaca i podvodnih ribolovaca, koja je u postupku registracije. Svjesni su koliko je njima bilo teško organizirati potragu i koliko je tih dana trebalo sredstava da bi se ona ubrzala. Ljudima je trebalo goriva za brodice i letjelice, volonteri su radili danonoćno. Stoga će Zaklada ubuduće pomagati, sukladno svojim mogućnostima, svim onim obiteljima koje se zateknu u toj strašnoj situaciji i izgube na moru nekoga od svojih najmilijih.

Motivi za osnivanje

“Sigurno znate kako smo prošlo ljeto ostali bez našeg dragog člana i prijatelja Ante Simonellija. Vjerujući kako je svako zlo za neko dobro, na inicijativu Antine supruge iskoro će biti registrirana Zaklada koja bi financijski i savjetodavno pomagala u potrazi na moru. Zaklada je nastala zato što su velik dio potrage za Antom financirali i koordinirali dobri ljudi koji su bili spremni priskočiti u pomoć kada je bilo najpotrebnije. S obzirom na to da svaka zaklada mora imati kapital za financiranje svoje svrhe, ideja je da se nakon temeljnog kapitala, koji je uplatila Antina supruga, financiranje obavlja uplatama članova, prijatelja ili poslovnih subjekata na račun Zaklade kako bi se s računa mogle financirati buduće akcije spašavanja i potrage”, objavili su na svojim stranicama pripadnici Kluba športskog ribolova na moru Submania.

Iako jučer nismo uspjeli doći do Jasmine Gordić-Simonelli, na svom je Facebook profilu još prije objasnila vlastite motive za osnivanje zaklade.

“Nakon događanja prošlog ljeta kad smo ostali bez mog Ante, cijela ta tragedija ponukala me da učinim nešto da iza svega toga ostane barem nešto dobro. Mnogi znaju koliko je energije potrošeno prošlo ljeto u potrazi, koliko smo informacija morali skupljati okolo, kako smo kontaktirali medije, koliko nam je trebalo da saznamo što koja služba tu radi, kako Nacionalna služba traganja i spašavanja na moru (broj 195) sve to vodi, a u konačnici i koliko sve to što smo sami poduzeli košta.

Brza opcija

Kako tada još nije postojao neki račun, svi vi prijatelji pomogli ste u potrazi uplatom sredstava na moj tekući račun, što iskreno nije baš ugodno, ali u tom trenutku nije bilo druge brze opcije, a ja ionako više nisam imala nikakvog srama za traženje pomoći. I baš zato da neka druga obitelj idući put, kojeg će, nažalost, biti, ne mora prolaziti baš sve kroz što sam ja prolazila, pokrenula sam osnivanje Zaklade”, objasnila je Jasmina Gordić-Simonelli supruga pokojnog Ante.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 21:29