NEVIĐENA KONROVERZA

SUDU NIŠTA SPORNO: ‘Pa slanje pedofila na rad za opće dobro umjesto u zatvor nije veliki propust...'

Pedofil u dobi od 45 godina zbog zlostavljanja curice u dobi od samo 11 godina na kraju nije uopće služio kaznu zatvora

Zamjenik nadležnog općinskog državnog odvjetnika, koji se sporazumio s braniteljem 45-godišnjaka okrivljenog za bludničenje nad 11-godišnjom djevojčicom da mu se zatvorska kazna zamijeni radom za opće dobro, neće biti podvrgnut stegovnom postupku jer se ne radi o dovoljno velikom propustu, zaključilo je resorno Županijsko državno odvjetništvo.

Takav sporazum o zamjeni kazne u ovom slučaju “nije adekvatan”, zaključili su nadređeni, ali ne predstavlja ni stegovno djelo te će zamjenik državnog odvjetnika, koji je zastupao žrtvu, biti “kažnjen” tek pisanom primjedbom uloženom u njegov osobni spis.

Mrlja u karijeri

Drugim riječima, njegova odluka da je u redu da dokazani seksualni zlostavljač djeteta dio kazne odsluži radom za opće dobro bit će tretirana kao mrlja u karijeri, koja bi mogla (ali ne mora) utjecati na njegovo napredovanje.

- Nakon saznanja o izrečenoj presudi, Županijsko državno odvjetništvo kao više državno odvjetništvo zaključilo je, sukladno svojim nadzornim ovlastima, kako je sporazumom dogovorena sankcija neadekvatna u konkretnom slučaju te je na to ukazano zamjeniku općinskog državnog odvjetnika koji je postupao u tom predmetu. Međutim, ocijenjeno je da se ne radi o propustu koji bi predstavljao stegovno djelo u smislu Zakona o državnom odvjetništvu. Stoga je na rad u konkretnom predmetu stavljena pisana primjedba, koja je uložena u osobni spis zamjenika, te će kao takva biti i cijenjena - priopćili su iz nadležnog Županijskog državnog odvjetništva.

Kazneno djelo

Podsjetimo, radi se o slučaju na koji je u svom godišnjem izvješću, predanom Saboru posljednjeg dana ožujka, upozorila pravobraniteljica za djecu dr. Ivana Milas Klarić. Slučaj se dogodio u srpnju 2012. godine, kada je muškarac u dobi od 45 godina, kako je utvrdio sud, počinio kazneno djelo bludnih radnji prema djevojčici od 11 godina za koje je, prema tada važećem Kaznenom zakonu, propisana kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. Kako su priopćili iz nadležnog Županijskog državnog odvjetništva, počinitelju je izrečena minimalna zatvorska kazna od šest mjeseci, a okrivljenik je tijekom suđenja proveo u istražnom zatvoru 4,5 mjeseca. Preostalih mjesec i pol dana, koliko je počinitelj još trebao provesti u zatvoru, zamijenjeno mu je radom za opće dobro, i to sporazumom između zamjenika državnog odvjetnika, koji je zastupao djevojčicu, i branitelja počinitelja. Takav sporazum nadležni Općinski sud, prema priopćenju Županijskog državnog odvjetništva, prihvatio je kao zakonit i izrekao dogovorenu sankciju.

Uznemirena obitelj

Pravobraniteljica za djecu za slučaj je doznala od pučke pravobraniteljice Lore Vidović, kojoj se prvotno obratila obitelj napadnute djevojčice jer, kako navode, nisu ni znali što im se sprema te da će zamjenik općinskog državnog odvjetnika sklopiti bilo kakav sporazum s braniteljem čovjeka koji je bludničio nad njihovom kćeri.

- O tome su usmenim putem obaviješteni tek naknadno, kad je sporazum već bio postignut, a presudu su zaprimili tek po pravomoćnosti, i to na osobni zahtjev - kaže pravobraniteljica I. Milas Klarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 22:07