SUKOB S MINISTROM

SUDAC PODNIO ZAHTJEV ZA OCJENU USTAVNOSTI Hoće li Kolakušić srušiti Linićeve predstečajne nagodbe?

Sudac podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti 11 članaka Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi
 CROPIX/LinkedIn

Sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić, koji je izazvao javno ogorčenje ministra financija Slavka Linića zbog traženja ocjene ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, danas je ipak podnio zahtjev Ustavnom sudu, gdje je stigao oko 10 sati.

Kolakušić je kao sudac zahtjev podnio neposredno, obrazlažući kako je temeljan razlog za ocjenu ustavnosti tog zakona činjenica da je u njemu navedeno da dužnik sam ispituje tražbine. Dakle, prema takvom tumačenju suca Kolakušića, vjerovnici nemaju nikakvu zaštitu u sudskom postupku i ukoliko im vjerovnik ospori tražbinu ne mogu voditi ni jedan postupak kojim će utvrđivati da imaju valjanu tražbinu. Na ta dva temelja tražio ocjenu ustavnosti ukupno 11 zakonskih članaka.

Podsjetimo, sudac Kolakušić je prošlog tjedna otkazao zakazano ročište u slučaju predstečajne nagodbe Dalekovoda, a u obrazloženju je naveo kako je utvrdio da 'pojedine odredbe' ZFPN-a nisu suglasne s Ustavom.

Slavko Linić je na to reagirao stavom da rješenje suca Kolakušića dovodi do pravne nesigurnosti koja ugrožava sve subjekte, te je napomenuo da su mnogi suci već prihvatili nagodbe u drugim slučajevima. Linić je komentirao da donošenjem te odluke sudac smatra da su stečajevi pravo sudaca, "a mi koji smo dozvolili da im se oduzme to pravo ispada da se bavimo kriminalom".

U prepoznatljivom impuzivnom stilu ministar Linić je za suca rekao da je "jadnik" kojemu je "teško čitati predmet, jer je vrijeme godišnjih".

"Obzirom na veliki i opravdani interes javnosti, očitujem se da sam tijekom postupanja u sudskim postupcima povodom prijedloga za sklapanje predstečajnih nagodbi, stekao osobno uvjerenje da pojedine odredbe tog Zakona i njihova primjena u konkretnim predmetima predstavljaju povredu Ustava RH i drugih zakona na štetu vjerovnika, državnog proračuna RH, a time i svih građana RH, dok pojedinim vjerovnicima omogućuju povoljnije uvjete ostvarivanja njihovih potraživanja, te sam sukladno svojoj savjesti i povjerenoj dužnosti suca bio dužan donijeti odluku o zastajanju s postupkom do odluke Ustavnog suda RH o zahtjevu za ocjenu suglasnosti pojedinih njegovih odredbi s Ustavom RH", priopćio je danas sudac Mislav Kolakušić nakon što je predao zahttjev za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu na Markovom trgu u Zagrebu.

Prošlotjedno ministrovo "obrušavanje" na suca osudila je Udruga hrvatskih sudaca, no predsjednik Vrhovnog suda i ministar pravosuđa zaključili su da u tom slučaju nije bilo riječi o pritisku na pravosuđe. I predsjednik Republike Ivo Josipović kazao je da Linićevu reakciju smatra razumljivom, a postupak suca Kolakušića legitimnim.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec objasnila je da će zahtjev suca Kolakušića biti prihvaćen u razmatranje čak i ako stigne bez potpisa predsjednika Trgovačkog suda.

Kolakušić je ispred Ustavnog suda kazao da je "zahtjev podnio trgovački sud po sucu Mislavu Kolakušiću kao sucu u pojedinačnom, konkretnom predmetu" te da se od "strane podnositelja" smatra kao valjano podnesen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 14:42