DOBIO ŠTO JE ZASLUŽIO

Sud potvrdio odluku o otkazu šefu ugostiteljstva na Plitvicama zbog vrijeđanja konobarice

Jednom joj je rekao: ‘Spavaj sa mnom, bit ćeš odmah primljena za stalno‘ na što mu je odgovorila ‘to se neće nikada desiti‘

Nacionalni park Plitvička jezera

 Josko Supic/Cropix

Šef ugostiteljstva Nacionalnog parka Plitvička jezera Milan Š. (60) u rujnu 2020. godine dobio je otkaz zbog verbalnog seksualnog zlostavljanja, odnosno povrede dostojanstva konobarice, a prošlog tjedna je izgubio nepravomoćno sudski postupak u kojem je htio dokazati da je ta odluka bila pogrešna te je od poslodavca tražio da ga vrati na posao. Na njegovu žalost, sud je potvrdio odluku ove javne ustanove, smatrajući da je dobio što je zaslužio.

U svojoj tužbi koja je uslijedila odmah nakon uručenog mu otkaza tvrdio je kako je jedini dokaz na kojem počivaju optužbe radnice zapravo njezina izjava, koju je ona nadređenima podnijela mjesec dana nakon događaja, a takve "paušalne ocjene nisu opravdani razlog za otkaz, pogotovo kada se uzme u obzir da je on radnik s dugogodišnjim stažem, stradalnik i dragovoljac Domovinskog rata kako, su to utvrdili i sindikalni povjerenici u svojem očitovanju."

Konobarica se obratila upravi Plitvica pisanom izjavom u kojoj je navela da ju je šef Milan spolno uznemiravao na radnom mjestu vulgarnim, ponižavajućim i uvredljivim riječima. Iz Parka su na sudu naglasili da imaju nultu stopu tolerancije na svako uznemiravanje i spolno uznemiravanje, a kako se takve situacije događaju na izoliranim mjestima i bez svjedoka, ne znači da moraju izjavu svoje djelatnice odbaciti kao neistinitu. Smatraju da ona nema razloga izmišljati s obzirom da prije nije bila u lošim odnosima sa šefom.

Navela je kako je raspoređena na rad u restoran Poljana gdje je mijenjala kolegicu, te da je tamo svratio Milan Š. i obratio joj se riječima: "Sjećaš li se da si mi pušila k... u kancelariji?", na što mu je ona odgovorila: "Što je vama? O čemu Vi pričate? To nije nikad ni bilo", na što joj je tužitelj odgovorio "da se on toga sjeća, da je njemu bilo lijepo i da li bi to ponovila". Navodi da je zbog takvih riječi bila šokirana i da je jedva odradila smjenu. U Nacionalnom parku radi 16 godina sezonski te je navela da joj je isti šef jednom prigodom rekao: "Spavaj sa mnom, bit ćeš odmah primljena za stalno'' na što mu je, kaže, odgovorila "to se neće nikada desiti, pa makar cijeli život bila sezonac".

Šef potvrđuje da je toga dana došao u kantinu te se da iznenadio kada je tu radnicu vidio tamo, ona mu je rekla da je došla na zamjenu. Pitao ju je kako putuju iz obližnjeg mjesta znajući da se tamo udala, na što mu je, kaže, ona odgovorila kako se rastala. On je, navodi, pokušao šalom i doskočicom razbiti njezinu nervozu, ali bez upotrebe vulgarnosti, odnosno govori da je možda nespretno iznio neke riječi, što je ona očito krivo shvatila, te se našla uvrijeđenom. Za njega kao obiteljskog čovjeka ta je optužba, navodi, šokantna, a bio joj se spreman ispričati. Inače, ima 38 godina radnog staža, od čega 28 u Nacionalnom parku, te je uskoro trebao ići u mirovinu.

Ona je kazala da mu ne želi zlo, da je čak zvao njezinu majku poslije kako bi preko nje utjecao da ona povuče optužbe, ali "da ne može dozvoliti da je omalovažava i ponižava te je spremna na sučeljavanje s njim jer se ne boji istine i onoga što je napisala."

- Sud je cijenio da je tužitelj bio voditelj ugostiteljstva u Nacionalnom parku Plitvička jezera te je očito svoje radno mjesto iskoristio za verbalno spolno uznemiravanje radnice koja mu je hijerarhijski podređena, pri čemu ne samo da je povrijedio dostojanstvo spolno uznemiravane radnice, već je izigrao i dano povjerenje poslodavca, a posljedica takvog njegovog ponašanja je svakako povreda ugleda poslodavca. Stoga je po mišljenju suda zbog ovakvog nedoličnog ponašanja tužitelja, poslodavac imao opravdani razlog za otkaz ugovora o radu - kaže Općinski sud u Gospiću u obrazloženju svoje presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 07:23