REGISTAR BRANITELJA

Suci branitelji: ‘Otvorili smo Pandorinu kutiju, više nema natrag’

Vojni su suci automatizmom MORH-a ušli u sustav popisa. Od desetak vojnih sudaca iz 1992. sedmorica su na popisu, a trojice nema
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - I što kažete, mene nema na popisu? MORH nas je imenovao vojnim sucima i kao takvi smo ušli u taj sustav - čudio se današnji sudac Vrhovnog suda Dražen Tripalo kad smo mu rekli da njegovo ime nismo našli u objavljenom Registru hrvatskih branitelja .

Od ukupno desetak sudaca koliko ih je MORH 1992. prema ratnoj odluci imenovao na Vojni sud, njih sedmorica su na popisu u Registru, a trojice jednostavno nema.

Status im nije poznat

Osim suca Tripala, nema ni suca Marka Benčića niti suca Županijskog suda Ratka Šćekića. Vojni sud je postojao do 1996., a taj period je sucima naveden u Registru. Nisu bili na ratištu, nego su u sklopu svojeg posla odlazili na teren, kao što su istražni suci u drugim gradovima, od kojih su neki bili na prvoj crti bojišta, obavljali isti posao. Većinu bivših vojnih sudaca s popisa smo uspjeli dobiti i oni jako malo znaju o svom statusu jer se za to nisu ni zanimali, niti su tražili neka prava i povlastice, a kažu da nisu dobili ni udjele u Braniteljskom fondu . Imaju spomenicu Domovinskog rata i medalju za Bljesak i Oluju.

U Registru je i sudac Županijskog suda Ivan Turudić, koji je oko godinu i pol bio na ratištu, i to od 15. kolovoza 1990. do 27. lipnja 1991. i od 1. rujna 1991. do 5. ožujka 1992. u 127. brigadi HV-a Virovitica.

Zakon je ipak prekršen

Nema nikakvog čina i prava, niti ih je tražio, a dobio je obavijest o udjelu u Braniteljskom fondu, ali ne zna koliki je.

- Objavom Registra otvorena je Pandorina kutija, duh je izašao iz boce. I iako ima pozitivnih učinaka, ne mogu prijeći preko činjenice da je objavom prekršen zakon - rekao je sudac Turudić. Osim njega, i sudac Vrhovnog suda Zdenko Konjić naveden je u Registru branitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 16:10