MARKO PRIMORAC

Studenti o novom ministru: ‘On se silno zalaže za uvođenje nepopularnog poreza od kojeg je Marić morao odustati‘

Zalaže se za uvođenje poreza na nekretnine, otvoreno je pokazivao svoje frustracije vezane za loš porezni sustav i slično

Marko Primorac

 Boris Kovacev/CROPIX

Nakon što je u utorak navečer odjeknula vijest o odlasku ministra financija Zdravka Marića, premijer Andrej Plenković u srijedu ju je potvrdio. Predsjednik Vlade rekao je da sad već bivši ministar odlazi iz privatnih razloga.

Novi ministar financija postat će profesor sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, Marko Primorac. Trenutno boluje od koronavirusa tako da se koalicijskim partnerima predstavio videovezom. Premijer za Primorca kaže kako nije član stranke, kao što to nije bio ni Zdravko Marić.

"Ja sam tražio da to bude dobar čovjek u dobrom trenutku. On to jest. Mora biti jednako dobar kao Marić, to je uvjet da uopće bude ministar", rekao je Plenković.

No, RTL je odlučio saznati što o Primorcu misle oni koji su s njim u svakodnevnom kontaktu, a to su njegovi studenti. Novi ministar već 15 godina radi na fakultetu koji je i sam završio. Predaje kolegije "Javne financije", "Lokalne financije", "Upravljanje javnim dugom" te "Upravljanje financijama u javnom sektoru".

image

Marko Primorac

Ronald Gorsic/CROPIX

Možda nisu stručnjaci koji bi mogli reći kakav će im profesor biti ekspert za Ministarstvo financija, ali zasigurno mogu reći kakav je kao čovjek. Iako, s obzirom na to da su studenti ekonomije, znaju i oni nešto o tom sektoru u koji im ulazi profesor.

"Kritizirao je ograničavanje cijena, tiskanje novca u vrijeme pandemije, zalaže se za uvođenje poreza na nekretnine (s time da obavezno napominje kako bi se onda ukinuli porez na kuće za odmor, komunalna naknada i spomenička renta i da bi porez na nekretnine više opteretio one bogatije građane s više nekretnina; iznos poreza na nekretnine bio bi jednak iznosu tri navedena davanja koja bi se ukinula). Baš me zanima hoće li kao ministar provoditi te ‘nepopularne‘ politike ili će biti stranački poslušnik. Nadam se ovom prvom", poručuje student Marko.

Inače, uvođenje poreza na nekretnine bilo je u igri i tijekom mandata Zdravka Marića, no Vlada je od toga nakon burnih reakcija u javnosti svojedobno odustala.

"Često je iznosio svoja mišljenja i otvoreno pokazivao svoje frustracije vezane za loš porezni sustav i slično", tvrdi studentica Ivana. Student Nikola, koji osim ekonomije studira i politologiju, za Primorca govori da ima jako dobro znanje u području upravljanja javnim dugom, ali i fiskalnoj politici.

"Imao sam profesora Primorca iz kolegija ‘Lokalne financije‘ i ‘Upravljanje javnim dugom‘ te mogu samo reći kako je apsolutno profesionalna osoba, s jako velikim znanjem iz oba navedena područja".

Osim što se i prema njegovoj biografiji vidi da se bavi područjem u kojem će djelovati, RTL je htio saznati kakav je kao osoba. Ugodno su se iznenadili kad su od studenata htjeli doznati pohvale i kritike prema profesoru Primorcu. Kritike za njega kao da ne postoje, studenti su puni riječi hvale za profesora zbog kojega su dvorane bile pune bez obzira na to što predavanja nisu bila obavezna.

image

Marko Primorac i Tomislav Ćorić

Dragan Matic/CROPIX

Na predavanjima ministre, premijere i predsjednike nije spominjao. "Ako je i govorio o problemima u državi, nikad ne bi spomenuo tko je točno kriv za to", kaže studentica Katja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:32