VELIKI MISTERIJ

Stručnjak o najluđoj Banožićevoj tvrdnji: ‘U teoriji je moguće, ali ja za takvo što nikad nisam čuo‘

Provjerili smo je li u teoriji moguće da ako netko prebriše kožu alkoholom, nalaz pokaže prisutnost alkohola u krvi

Mario Banožić

 Goran Mehkek/Cropix

Alkohol u krvi od dezinficijensa?

Nakon što je bivši ministar Mario Banožić rekao da nije imao alkohola u krvi te da mu nije jasno odakle se pojavilo 0,20 promila, odnosno da vjeruje kako je to mogao učiniti dezinficijens, provjerili smo Pravilnik o uvjetima i načinima uzimanja krvi i urina u sklopu Zakona o kaznenom postupku.

Iz Pravilnika proizlazi, što nam potvrđuju i liječnici, da za uzimanje krvi i urina dolazi zapakirani set. U Pravilniku konkretno piše da "originalni, brojem označeni omot s metalnom kopčom sadrži monovetu za krv označenu naljepnicom s brojem, iglu, bezalkoholnu maramicu za dezinfekciju, monovetu za urin označenu naljepnicom s brojem, obrasce AUK 1 i AUK 2 u dva primjerka te dvije naljepnice istog broja kao na omotu i monovetama za krv i urin". Nadalje, u nedostatku maramice, dezinfekcija se može izvršiti drugim dezinfekcijskim sredstvom koje ne sadrži etanol, benzin, dietileter, jodne otopine koje sadrže etanol ili druga dezinfekcijska sredstva koja sadrže etanol.

S više liječnika, od kojih su neki i sudski vještaci, provjerili smo je li u teoriji moguće da ako netko prebriše kožu alkoholom, nalaz pokaže prisutnost alkohola u krvi.

Svi su istog stava: u praksi se nisu susreli s tim, ali u teoriji je moguće.

- Teško je reći sigurno da ili ne. U teoriji je moguće, a u praksi teško zamislivo. No, ne znamo detalje, čime je prebrisana koža, pa je i samim time teško donositi zaključak - zaključio je jedan od vještaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 09:19