PRIPREME ZA OLUJU

Stručnjak iz Civilne zaštite: ‘Ovo su tri stvari koje nikako ne smijete raditi tijekom nevremena!‘

Iz Ravnateljstva civilne zaštite građane mole da se suzdrže od vožnje automobilima zbog opasnosti od stvaranja bujičnih poplava.

Ilustracija, nevrijeme

 Damjan Tadic/Cropix

Zbog kiše i grmljavinskog nevremena Državni hidrometeorološki zavod upalio je narančasti alarm za zagrebačku, karlovačku, gospićku i riječku regiju, a zbog grmljavinskog nevremena i za splitsku regiju. Obilne kiše već su izazvale brojne bujične poplave u slovenskim regijama Koruška i Gorenjska, dok se u vrhunac vodenog vala na zagrebačkom području očekuje noćas.

- Već smo stavili u pripravnost naše operativne snage, danas očekujemo veliki broj poziva građana koji će tražiti pomoć od žurnih službi. Jasno, pod najvećim opterećenjem bit će vatrogasci, a u pripravnosti su i ekipe Hrvatske gorske službe spašavanja. Kako je naš primarni zadatak spašavanje ljudskih života, a tek onda imovine, apeliramo na građane da budu oprezni, da pozorno prate medije, da se ne izlažu nepotrebnoj opasnosti i da ne zovu hitne službe za svaku sitnicu - kaže Tomislav Marević iz Sektora za pripravnost i koordinaciju u Ravnateljstvu civilne zaštite.

DHMZ je za zagrebačko područje izdao upozorenje zbog opasnosti od snažnih pljuskova i jakog grmljavinskog nevremena, te lokaliziranih poplava.

- Kada na zagrebačkom području pada velika količina oborina, što se poplava tiče najugroženija su područja grada u podnožju Medvednice, na cijelom potezu od Podsuseda do Dubrave. Brojni podrumi, garaže i podvožnjaci znaju biti poplavljeni - kaže Marević.

Građani bi, kaže, današnje upozorenje DHMZ-a trebali shvatiti vrlo ozbiljno.

- Pozivamo sve građane da nigdje ne srljaju, da ne "love" oluje i da ne rade selfije. Nadalje, molimo građane da se suzdrže od vožnje automobilima zbog opasnosti od stvaranja bujičnih poplava. Neka ne idu u podrume i garaže, neka svoje automobile prije oluje sklone na neko povišeno mjesto gdje je sigurnije. Građani bi trebali zatvoriti sva vrata, prozore i rolete te biti u zatvorenom sve dok ne prođe nevrijeme. Ako nestane električne energije ne treba paničariti, bitno je da ste na sigurnom. Molimo građane da razvoj događaja prate iz medija i da hitne službe ne zatrpavaju pozivima ako za to stvarno nema prijeke potrebe - poručuje Marević iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:34