POVREDA ZAKONA

Stručnjaci o ratu Domovinskog pokreta i Mosta: ‘Raspudić je u pravu, znamo kakva je pozadina ove priče‘

Kažu da članstvo u političkoj stranci nije uvjet za sudjelovanje u predlaganju kandidata za DIP

Nino Raspudić, Božo Petrov

 Damjan Tadic/Cropix

Dvoje ustavnopravnih stručnjaka, Đorđe Gardašević s Pravnog fakulteta u Zagrebu i Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci, kažu da članstvo u političkoj stranci nije uvjet za sudjelovanje u predlaganju kandidata za Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Stoga se Nino Raspudić koji je tek nedavno postao član Mosta trebao ubrajati u "kvotu" ove stranke kada se predlagalo člana DIP-a iz oporbenih redova jer je bio član Kluba zastupnika Mosta, a usto je i na izbore izašao kao nezavisni zastupnik, ali na listi Mosta.

Osmogodišnji mandat

U Domovinskom pokretu (DP) su drukčijeg mišljenja pa su Mario Radić, zamjenik predsjednika DP-a, i Stipo Mlinarić, saborski zastupnik, Državnom odvjetništvu protiv Raspudića podnijeli kaznenu prijavu za djela krivotvorenja isprave i uskraćivanje biračkog prava. Tvrde kako je Nino Raspudić 27. siječnja ove godine Tajništvu Sabora dao neistinitu izjavu u kojoj je tvrdio da je član parlamentarne stranke Most.

image

Đorđe Gardašević

Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

"Ovo je suprotno stvarnom članstvu, kako je sam priznao u televizijskoj emisiji ‘Nedjeljom u 2‘ emitiranoj na HRT 1, 24. rujna 2023. godine, gdje je izjavio da nije član stranke Most, nego nezavisni zastupnik u Hrvatskom saboru", kaže se u prijavi i navodi da je time doveo u zabludu saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove i omogućio da se u DIP izabere zaposlenica Mosta, a ne kandidat kojega je predlagao DP.

Radi se, naime, o tome da Zakon o DIP-u propisuje da se jednog potpredsjednika DIP-a i dva člana na osmogodišnji mandat bira "na prijedlog oporbenih političkih stranaka ili koalicija". Koliki će utjecaj u tom postupku imati pojedine oporbene stranke, kao i u drugim imenovanjima u oporbenoj kvoti, ovisi o broju zastupnika koje imaju. Dakle, Raspudićevo je "članstvo" u Mostu značilo da ova stranka ima više zastupnika od DP-a i da može predložiti člana DIP-a.

Na pitanje kako treba tumačiti zakon, prof. Gardašević doslovno je rekao:

- Po Zakonu o DIP-u, jednog potpredsjednika i dva člana toga tijela bira Sabor na prijedlog oporbenih političkih stranaka ili koalicija sukladno stranačkom sastavu Hrvatskoga sabora u trenutku izbora". Dakle, jedino važno ovdje je da su se unutar oporbe dogovorili koga predložiti, s time da ‘oporbu‘ u tom smislu čine ‘oporbene političke stranke‘ ili ‘koalicije‘. Nezavisno izabrani zastupnik može biti u takvoj ‘oporbenoj koaliciji‘, ne mora biti i član oporbene stranke da bi sudjelovao u predlaganju kandidata za DIP, u ime oporbe.

image

Sanja Barić

Bruno Konjevic/Cropix/Cropix

Pozadina priče

Prof. Sanja Barić također smatra da u oporbene stranke i koalicije u smislu Zakona o DIP-u spadaju i nezavisni zastupnici jer su u Klubu zastupnika političke stranke, a posebno jer su na izborima bili kandidati te stranke, što je bio slučaj s Ninom Raspudićem koji je član Kluba zastupnika Mosta i bio je na izborima kandidat Mosta.

- U ustavnopravnom smislu tu nema povrede - rekla je prof. Barić, napominjući kako je jasno da su ove dvije stranke - Most i Domovinski pokret - u otvorenom ratu, a "znamo i što je pozadina te priče".

U izjavi Nine Raspudića naslovljenoj na predsjednika Sabora od 27. siječnja, koju je Most dostavio medijima, piše kako "izjavljuje da je parlamentarni zastupnik stranke Most, a ne neovisni zastupnik". Tvrde da ta izjava ne znači da je član stranke Most, što mu se prišiva u kaznenoj prijavi DP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 17:41