IZBORNO IZNENAĐENJE

Stranka stara tek šest mjeseci izborila dva mandata, doznajemo tko bi mogao u Sabor: ‘Prvo sam nazvao Beroša...‘

‘Pogledajte Socijaldemokrate. Imali su 18 mandata, kandidirali se u 10 izbornih jedinica, a nisu uopće prešli prag‘

Atmosfera u izbornom stožeru Nezavisne platforme Sjever koju predvodi Matija Posavec

 Željko Hajdinjak/Cropix

Međimurski župan Matija Posavec izuzetno je zadovoljan izbornim rezultatom. Njegova je stranka Nezavisna platforma Sjever (NPS) bez problema osvojila dva saborska mandata, što ih čini najvećim izbornim iznenađenjem. NPS je, naime, osnovan tek prije pola godine.

- To je samo dokaz koliko je sjever Hrvatske inovativan u nekim političkim stvarima, budući da se nikad nije dogodilo da jedna regionalna stranka formirana prije šest mjeseci, u takvoj političkoj atmosferi i takvim okolnostima izađe na izbore i u jednoj izbornoj jedinici dobije dva mandata. Dovoljno je usporediti se s jednim Socijaldemokratima, koji su imali 18 mandata, kandidirali se u 10 izbornih jedinica i nisu uopće prešli prag. Imate jednog Čačića koji je dobio upola manje glasova nego prije četiri godine i ostao bez mandata. Fokus je dobio samo jednog. I onda imate župana, i to najmanje županije u Hrvatskoj, koji osnuje stranku i dobije dva mandata. Po broju glasova i mandata sad smo najjača politička stranka centra. I to je egzaktno - kaže za Jutarnji Matija Posavec. On sam je i preferencijalno, s više od 16.000 glasova, među prvih desetero.

Lijevi centar

Matija Posavec uvjeren je da je moguće formiranje vlade lijevog centra. - Od prvog sam dana u to uvjeren. U tom ću slučaju dati podršku toj vladi. Po broju mandata vidimo da lijeva koalicija, dakle sve osim Domovinskog pokreta i HDZ-a, ima 68 mandata, manjinci koji uvijek idu uz vlast imaju osam i to je 76 mandata. I dosad je hrvatska politika i parlamentarna većina funkcionirala sa 76 mandata. Od početka sam komunicirao da ćemo se prikloniti SDP-u i lijevom centru, ljudi od mene to očekuju i na osnovu toga su glasali za mene - kaže.

Zašto misli da bi manjinci, koji su dosad bili uz HDZ, promijenili retoriku? - Oni uvijek idu uz vlast, ali će puno lakše ići uz lijevi centar jer među njima je i SDSS, s kojima Domovinski pokret ne želi, a ni obratno.

Matija Posavec na izbore je izašao kao optuženik, potvrđena je optužnica kojom se tereti za trgovanje utjecajem, primanje i davanje mita, a suđenje još nije počelo.

- Ovo su već drugi izbori na koje idem s tim teretom, ali već drugi put sam rehabilitiran od strane naroda. Još su jednom rekli koliko je to bizaran i apsurdan proces, očito politički namješten od strane HDZ-a - kaže.

Zamjena - pedijatar?

Posavec neće u Sabor jer se funkcija župana kosi s onom saborskog zastupnika. Iako još nije odlučio kome će prepustiti mandat, ozbiljno razmišlja da to bude aktualni ravnatelj ŽB-a Čakovec, pedijatar dr. Igor Šegović, za čijeg je mandata čakovečka bolnica postala jedna od najcjenjenijih u zemlji.

Svojom je kandidaturom moguće riskirao mjesto ravnatelja jer sve su bolnice odnedavno pod državnom kapom, što znači da mu je šef HDZ-ov ministar Vili Beroš.

image

dr. Igor Šegović

Željko Hajdinjak/Cropix

- O svojoj sam kandidaturi prvo obavijestio ministra jer je to korektan i fer potez. U zadnje smo vrijeme izuzetno puno toga odradili u bolnici, evo sad nam dolazi osam novih hematoonkologa. U velikoj smo plus fazi i trenutno bih volio nastaviti raditi ovo što radim, ali budem li smijenjen, s tim ću biti u redu. Zanima li me zastupničko mjesto? Čim sam na listi, znači da me zanima mandat, ali svoju sam ulogu u svemu vidio da pridonesem listi, a ne sebi.

Jedini sam dječji gastroenterolog u bolnici, imam četiri-pet dežurstava i ne mogu Međimurje ostaviti bez njega. Imam na tisuće pacijenata i odem li, svi bi oni morali u Zagreb, što bi bilo nemoguće. Mandat bi, dakle, došao u obzir samo ostane li mi mogućnost raditi kao pedijatar, dječji gastroenterolog i s povremenim dežurstvima. No ionako još nisam dobio nikakvu ponudu, a kad bih je i dobio, morao bih procijeniti gdje se mogu više dati - kaže dr. Igor Šegović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:56