EKOLOŠKI PROJEKT

Stotinu volontera čistit će Čiče od otpada u velikoj akciji Coca-Cole i Jutarnjeg

Projekt Od izvora do mora promiče brigu za okoliš i podizanje svijesti o važnosti smanjenja otpada, posebice onog od ambalaže
 Oleksiy Boyko/Alamy/Alamy/Profimedia

Stotinu volontera, vatrogasaca, ribolovaca, članova kulturno-umjetničkog društva te ostalih građana, okupit će se sutra ujutro kod jezera Čiče. U okolici tog turopoljskog bisera prikupljat će nemarno odbačeni otpad, od najsitnijih komada ambalaža, sve do onih većih, a uz pomoć vatrogasaca, iz prirode izvući će se i glomazniji komadi, poput starog namještaja i građevinskog otpada.

Sutrašnja akcija lansiranje je ekološkog projekta Od izvora do mora, koji od 2018. provodi tvrtka Coca-Cola u Hrvatskoj, a ove im se godine kao partner i suorganizator pridružio i Jutarnji list.

Suradnja s udrugama

Tijekom rujna i listopada Jutarnji list i Coca-Cola organizirat će niz ekoloških akcija diljem Hrvatske, gdje će, u suradnji s lokalnim ekološkim udrugama, čistiti područja uz jezera, rijeke i mora. Pritom će Jutarnji kao medijski partner serijom tekstova ukazivati na važnost ekološkog zbrinjavanja otpada te i tako pridonijeti jačanju svijesti građana o važnosti brige za okoliš.

Projekt Od izvora do mora, koji promiče brigu za okoliš i podizanje svijesti o važnosti smanjenja otpada, zaštitu i čišćenje područja uz rijeke, jezera i obale mora, Coca-Cola je u Hrvatskoj pokrenula u suradnji s Vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva kako bi se pridonijelo manjem zagađenju hrvatskih obala, mora, rijeka i jezera ambalažnim otpadom. Voda je veliko bogatstvo, i neprihvatljivo je da ambalaža završava u morima ili rijekama te onečišćuje naše obale, jer joj tamo nije mjesto.

Kampanje čišćenja se organiziraju u suradnji s lokalnim udrugama diljem Hrvatske, a subotnji domaćini su Športsko-ribolovna udruga "Odra" Velika Gorica, Kulturno umjetničko društvo "Čiče" Novo Čiče i Dobrovoljno vatrogasno društvo Novo Čiče.

Ove udruge zajedno broje više stotina članova. Dosad su surađivali na provedbi mnogobrojnih zajedničkih projekata od interesa za lokalnu zajednicu, kao i grad Veliku Goricu.

Sutrašnja akcija čišćenja održavat će se oko šljunčare Veliko jezero i malog jezera, poznatog pod nazivom Ježevo jezero.

Svijet bez otpada

Projekt Od izvora do mora svojim će dolaskom na sutrašnju akciju podržati dr. sc. Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, Krešimir Ačkar, gradonačelnik Velike Gorice, Mark Docherty, glavni direktor Coca-Cole Adria, te Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista.

Projekt Od izvora do mora ujedno prati sveobuhvatan višegodišnji projekt Svijet bez otpada, koji izravno pridonosi smanjenju štetnoga utjecaja na okoliš i daje rješenja za izazove povezane s ambalažom. Ambalažu treba pravilno odlagati, a ne bacati u okoliš, poruka je ove i svih sljedećih akcija tijekom projekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 04:58