INTERNETSKI SAJT

Što građane najviše zanima na stranicama Sabora? Dva datuma iskaču po posjećenosti, kao i dvije zastupnice

Rubrika o Gordanu Jandrokoviću i njegovim aktivnostima posjećena je 4.834 puta

Mirela Ahmetović i Majda Burić

 Cropix/

Saborske stranice zastupnica Majde Burić (HDZ) i Mirele Ahmetović (SDP) bile su najposjećenije osobne zastupničke stranice u prvoj polovici 2023. godine, pokazuju objavljeni saborski podaci.

Od 1. siječnja do 31. srpnja 2023. stranice dviju zastupnica jedine su među osobnim zastupničkim stranicama koje su zabilježile posjećenost veću od tisuću, one Burić otvorene su 1.774 puta a Ahmetović 1.597 puta.

Njihove stranice, kao i sve ostale osobne stranice zastupnika, sadrže datum rođenja, podatke o obrazovanju, stranačkoj pripadnosti, dužnostima u Saboru, listama i jedinicama u kojima su izabrane.

Među stranicama saborskih klubova najposjećenija je bila ona Kluba zastupnika HDZ-a s 2.041 pregleda. Slijede Klub zastupnika Domovinskog pokreta s 1.300 pregleda i Klub zastupnika SDP-a s 1.298.

image

Majda Burić

Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Saborski su odbori pogledani više od 31 tisuću puta, a najveću posjećenost imali su Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove (1.392), Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku (1.313) te Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav (1.264).

Rubrika o predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću i njegovim aktivnostima posjećena je 4.834 puta, a o potpredsjednicima 4.386 puta.

Najčitaniji Prijedlog zakona o pomorskom dobru

Među aktima o kojima je Sabor raspravljao, najčitaniji je bio Prijedlog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, koji je u oba čitanja pregledan 2.145 puta. Više od tisuću pregleda zabilježio je još i Prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti, u oba čitanja.

Više od petsto pregleda imali su zakoni o obnovi zgrada oštećenih potresom, o trgovačkim društvima, o Državnom inspektoratu, rebalans Državnog proračuna za 2023. godinu, kao i izmjene Zakona o hrvatskim braniteljima.

Veće zanimanje korisnika, s više od 500 pregleda, zabilježili su i zakoni vezani za plaće, o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika i o plaćama u državnoj službi.

image

Mirela Ahmetović

Damjan Tadic/Cropix

Petsto pregleda premašio je također prijedlog zaključka predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da se obveže Vlada da poduzme mjere za uredno funkcioniranje sudbene vlasti, o kojem je Sabor raspravljalo na izvanrednoj sjednici čije je sazivanje zatražio sam predsjednik RH.

image

Gordan Jandroković

Damjan Tadic/Cropix

Najposjećeniji dani bili su 17. siječnja i 23. veljače, kada je Sabor glasovao o povjerenju Branku Bačiću za obavljanje dužnosti potpredsjednika Vlade i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Šimi Erliću za obavljanje dužnosti ministra regionalnog razvoja i fondova europske unije odnosno kada je raspravljao o oporbenom prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja premijeru Andreju Plenkoviću.

Internetske stranice Sabora od 1. siječnja do 31. srpnja 2023. imale su više od 1,2 milijuna pregleda, osim posjetitelja iz Hrvatske kojih je najveći broj, slijede posjeti iz Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Bosne i Hercegovine te Srbije. Ukupno su zabilježeni posjeti iz 140 zemalja.

Kako saborski saziv ide prema svome završetku, zanimanje javnosti osjetno će opadati za osobne zastupničke stranice, a rasti za uvid u najave svih događanja u Saboru, navodi se u objavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:57