ODSUTNI ČIMBENICI

ŠTO AKO U ZEMLJI JAKO ZAŠKRIPI? Dvije glavne poluge vlasti izvan države, tu je samo tehnički premijer, čija Vlada broji zadnje dane...

Zagreb, 281215.Sabor.Domjenak nakon druge konstituirajuce sjednice Sabora na kojoj je Zeljko Rainer izaban za predsjednika Sabora.Na fotografiji: Zeljko Reiner i Kolinda Grabar Kitarovic.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

U slučaju da se ovih dana dogodi kakva izvanredna situacija i da treba reagirati državni vrh, jedina osoba koja bi mogla predstavljati Hrvatsku je Zoran Milanović, tehnički premijer čija vlada broji zadnje dane.

Mandatar nove vlade Tihomir Orešković još pregovara o svom timu i sastavlja program nove vlade koji može (sa svojim ministrima) iznijeti pred Sabor i tražiti njegovu potvrdu tek nakon 15. siječnja. Dakle, kada je o vladi riječ, imamo samo onu na odlasku - tehničku. Tu je predsjednica države, koja također ima ograničene ovlasti, no ona je s početkom 2016. godine otišla na službeni put u SAD, pa ne može reagirati i donositi odluke čak i kada bi joj bile u djelokrugu ovlasti. Nositelj treće grane vlasti, predsjednik Sabora Željko Reiner, također nije u Hrvatskoj. Otišao je na skijanje, a to ne bi bio problem kada bi imao zamjenika. Predsjednika Sabora u njegovoj odsutnosti zamjenjuje zamjenik, ali on (ona) još nije izabran(a).

Inače je pravilo da u isto vrijeme ne odu iz zemlje nositelji svih grana vlasti u državi. Jedini prisutan, Zoran Milanović, ovo nije želio komentirati smatrajući da država ima većih problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 00:15