DOLAZI LEDENO 'DOBA'

Stiže nam snježni val, živa daleko ispod ništice i orkanska bura!

Probleme će nastaviti stvarati i jaka bura koja je već zatvorila neke važnije prometnice u zemlji, a krajem tjedna očekuje se puno snijega i -10 'Celzijevaca'
 Vlado Kos/Cropix

Iako se već neko vrijeme nadamo ljepšem i toplijem vremenu, koje nas je par tjedana ugodno iznenadilo, morat ćemo se još malo strpjeti.

Naime, nova hladna fronta danas je 'zakucala na vrata', a s njome ponovo dolazi zima.

Snijeg se očekuje već danas poslijepodne u nekim dijelovima zemlje, ponajviše u Lici, Posavini i Slavoniji, no prava 'mećava' s tridesetak centimetara snijega prognozirana je za nastavak tjedna.

Utorak i srijeda donijet će hladna jutra s temperaturama između -2 i 3 Celzijeva stupnja, a snijeg će pokriti i veći dio Hrvatske pa i primorski dio.

Osim snijega kraj tjedna donosi i znatno niže temperature koje će, prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, pasti i desetak stupnjeva ispod ništice.

Probleme će nastaviti stvarati i jaka bura koja je već zatvorila neke važnije prometnice u zemlji. Zbog olujnih udara dionica autoceste A 1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica zatvorena je za sav promet.

Jugo i snažan istočnjak otežavat će prometovanje u južnim krajevima zemlje, a predviđaju se brzine vjetrova od čak 140 kilometara na sat.

HAK: Ne krećite na put bez zimske opreme

Državnom cestom D 54 Maslenica-Zaton Obrovački prometuju samo osobna vozila. Obilazak za osobna vozila je državnim cestama preko Gračaca i Zatona Obrovačkog (D 50, D 27 i D 54), dok svi ostali idu preko Gračaca, Obrovca i Karina (D 50 i D 27).

Krčkim i Paškim mostovima, te na A 7 Orehovica-Sv. Kuzam zabrana je prometovanja za I. skupinu vozila, a Jadranskom magistralom (D 8) od Bakra do Senja za I. i II. skupinu što dodatno uključuje i vozila s natkrivenim tovarnim prostorom, dok je dionica od Senja do Svete Marije Magdalene otvorena samo za osobna vozila.

Jak vjetar puše na dionici autoceste A 6 Rijeka-Zagreb, između Kikovice i tunela Tuhobić, no promet se odvija normalno.

Snijeg pada u Lici, u Gorskom kotaru slab, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima.

Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na županijskim cestama na području Gornjeg Jelenja, u zaleđu Novog Vinodolskog, te u Lici na D 42 Josipdol-Poljanak, D 52 Špilnik-Korenica, D 218 GP Užljebić-Donji Lapac-Sučević i D 506 Dobroselo- Mazin.

Zbog klizišta, za sav promet zatvorena je županijska cesta ŽC 6228 u Slanom, promet je preusmjeren na Jadransku magistralu (D 8).

Zbog vode na kolniku državnom cestom D 47 Dvor-Hrvatska Kostajnica u mjestu Kuljani, prometuju samo osobna vozila i autobusi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 11:57