JEFTINIJE LJETOVANJE

Štedljivi Mađari varaju na parking automatima: Ubacuju forinte umjesto kuna i uštede 4,2 kune

Turisti su otkrili kako parking automati ne razlikuju mađarske i hrvatske kovanice
 Andrija Lučić/Cropix

Zadarska gradska tvrtka “ Obale i lučice ” ušla je u sofisticirani rat s mađarskim turistima koji se već dulje “švercaju” na parking automatima plaćajući skupa parkirna mjesta manje vrijednim forintama, piše Slobodna Dalmacija .

Kako domišljati Mađari ne bi i ubuduće varali parking aparate u Zadru ubacujući manje vrijedne forinte umjesto kuna, “Obale i lučice” su ovih dana u nekoliko uređaja ugradile sofisticirane čitače kovanica.

- Kovanice od deset mađarskih forinti, što je u kunskoj protuvrijednosti 40 lipa, parking automati prepoznaju kao hrvatske kovanice od dvije ili pet kuna, što su mađarski turisti obilato koristili. Ovisno o tome koliko ih je na našem području, u aparatima bismo znali dnevno pronaći od pet do 50 kovanica - pojašnjava Zvonimir Višak, voditelj parking službe “Obala i lučica”, tvrtke koja je samo prošle godine iz aparata izvadila forinta u vrijednosti oko petnaestak tisuća kuna.

Kako HNB nije htjela promijeniti kovanice, “Obale i lučice” nisu imale drugog rješenja, pa su se obratili proizvođaču automata, tvrtki “ Siemens ”, koja im je poslala čitače.

- Zasad su ugrađeni u samo desetak aparata na najfrekventnijim zadarskim područjima. Ako se pokažu dobrim rješenjem, do kraja godine ugradit ćemo ih i u ostale parking aparate na području grada - kazao je voditelj parking službe “Obala i lučica” dodajući kako, osim Zadra, s mađarskim forintama u parking aparatima muku muče i ostali hrvatski gradovi.

Dubrovčani neće mijenjati aparate

O varanju hrvatskih parking aparata forintama svojedobno su čak pisali i pojedini mađarski mediji. Navodeći kako sat vremena parkiranja u Dubrovniku košta 25 kuna, svoje su državljane savjetovali “da to mogu svesti na znatno razumnijih 130 forinti ako plaćaju njihovim kovanicama”. Naveli su, također, kako su u Dubrovniku svjesni problema s mađarskim turistima, ali da uskoro ne planiraju zamijeniti parkirne aparate kako bi onemogućili prevare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 16:33