NE DA SE DISATI

Stanovnici grada u Slavoniji više ne mogu živjeti od smrada, gradonačelnik ih uvjerava: ‘Iza svega stoji HDZ!‘

Mjerenja su pokazala povišene razine sumporovodika koji izaziva neugodan miris i narušava kvalitetu življenja tzv. dodijavanjem mirisom

Građanska inicijativa ‘Stop smradu u Belišću‘ postavila je jumbo plakate

 Zdenko Boras/Građanska Inicijativa

Problemima građana Belišća zbog smrada, koji im već dulje gotovo kontinuirano narušava kvalitetu života, pa i zdravlje, nema kraja. Unatoč brojnim prosvjedima i apelima ljudi, osobito onih koji žive nedaleko od gradskog odlagališta otpada te tvrtki DS Smith i Livit, koje su građani i ekološke udruge označili kao izvore svojih problema, stvari se ne pomiču s mrtve točke. Slali su prijave institucijama, prosvjedovali ispred Gradske uprave..., ali efekta nema.

Strah za djecu

‘‘Situacija je odavno alarmantna jer smo izloženi neugodnom, nepodnošljivom i zagušljivom mirisu. Taj miris, odnosno smrad, gotovo svakodnevno širi se zrakom, a posebno je intenzivan u večernjim satima. Roditelji strahuju da dugotrajna izloženost ovim negativnim utjecajima može negativno djelovati na zdravlje svih, a posebno djece. Smrad svakodnevno dopire do naših kuća, uvlači se u naše domove i nakon toga gotovo ga je nemoguće iskorijeniti,‘‘ piše u priopćenju građanske inicijative ‘‘Stop smradu u Belišću‘‘, koja je nedavno u Belišću postavila i jumbo plakat na kojem piše ‘‘Tri godine uznemiravanja smradom?!‘‘.

image

Pogon tvrtke Livit, utovar nedozrelog mulja koji ide na preradu

Vlado Kos/CROPIX

Nezadovoljni su reakcijom Ministarstva okoliša i zelene tranzicije, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Državnog inspektorata, Osječko-baranjske županije te Grada Belišća. Njima trenutačno najviše zamjeraju što su nedavno usvojili "Kratkoročni akcijski plan Grada Belišća za poboljšanje kvalitete zraka". Smatraju da on ‘‘ne sadrži nijednu mjeru koja bi u kratkom roku smanjila rizik ili trajanje onečišćenja zraka smradom‘‘ te da taj dokument ‘‘sukladno Zakonu o zaštiti zraka niti nije trebalo usvajati već da se trebalo donijeti Akcijski plan za poboljšanje kvalitete zraka, jer su u zraku na temelju izvršenih mjerenja već utvrđena prekoračenja graničnih vrijednosti".

- Ove mjere nemaju žurni, hitan učinak na smanjenje utvrđenog i izmjerenog onečišćenja zraka u Belišću, što se po zakonu traži. Rezultati mjerenja onečišćenja zraka provedeni su 2022. i 2023. godine na pisani zahtjev Državnog inspektorata i pokazali su prekoračenja vrijednosti iznad dopuštenih, čija je posljedica i nesnosan smrad koji se širi gusto naseljenim Belišćem i Valpovom - rekao je Zdenko Boras iz građanske inicijative. Navode da neugodan miris ‘‘prvotno nastaje u pogonima tvrtke DS Smith, koja proizvodi ambalažu i reciklira papir u obliku nestabiliziranog mulja koji je nusproizvod papira, a koji se potom zbrinjava i prerađuje u tvrtki Livit, smještenoj uz gradsko odlagalište otpada, što je do neizdrživosti pogoršalo situaciju s onečišćenjem zraka‘‘. Podsjetimo, tvrtka Livit u vlasništvu je bivšeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, koji je prije u izjavi za Jutarnji list odbacio prozivanja.

image

Dinko Burić

Goran Mehkek/CROPIX

- Livit nije uzrok neugodnih mirisa na koje se građani žale, što su pokazala i neovisna mjerenja. Mi smo prvo kupili licencu za tehnologiju obrade mulja, koja se koristi u više zemalja EU, dobili smo sve potrebne dozvole za gradnju pogona i gospodarenje otpadom, kao i rješenje da produkt našeg rada nije otpad. Radimo sve prema propisima - rekao je Vrdoljak. Osječko-baranjska županija u travnju ove godine Livitu je ukinula dozvolu za gospodarenje otpadom, da bi im je u srpnju vratili. Građani su i zbog toga nezadovoljni. Iz Grada Belišća, kojim upravlja gradonačelnik Dinko Burić, bivši saborski zastupnik, odgovaraju da oni sa svoje strane čine sve što im zakon dopušta i nalaže, a prozivke inicijative ‘‘Stop smradu u Belišću‘‘ ocjenjuju politički motiviranima.

HDZ ne poštuje svoje ministre

‘‘Tijekom 2021., 2022. i 2023. godine, prema nalogu Državnog inspektorata, na području Belišća provedeno je osam mjerenja kvalitete zraka, po četiri na lokacijama kod pročistača otpadnih voda tvrtke DS Smith i kod odlagališta otpada. Nijedno mjerenje nije pokazalo razinu onečišćenja koje bi ugrožavalo zdravlje građana, no povremeno su registrirane povišene razine sumporovodika u razinama koje izazivaju neugodan miris koji narušava kvalitetu življenja tzv. dodijavanjem mirisom. Tu je važno istaknuti kako su i prije više od deset godina, točnije tijekom 2012. i 2013., provedena ovakva mjerenja koja su i tada pokazala iste rezultate, odnosno povišene razine sumporovodika", piše u Burićevom odgovoru. Navodi da su rezultati mjerenja pokazali kako su ‘‘mogući izvori emisija sumporovodika tvrtka DS Smith i odlagalište otpada, a mogući tvrtke Livit, Harburg-Freudenberger i u budućnosti tvrtka Astrabel, od kojih se ipak ne očekuje negativan utjecaj‘‘. Burić smatra da ‘‘iza građanske inicijative stoji Gradski odbor HDZ-a Belišće‘‘.

image

Ivan Vrdoljak

Tomislav Kristo/CROPIX

- HDZ je također objavio priopćenje s istim tezama koje sada iznosi građanska inicijativa. No, apsurdno je da lokalni HDZ ne poštuje mišljenje i naloge resornog ministarstva, kojemu je u prošlom mandatu na čelu bio ministar, a danas je ministrica iz HDZ-a. Upravo nam je MINGOR naredio donošenje kratkoročnog akcijskog plana, a ne akcijskog plana. HDZ Belišća također traži da se Livitu ukine dozvola, čime izravno ne poštuju odluku Osječko-baranjske županije, kojom također upravlja HDZ. U lokalnom HDZ-u očito su razočarani što tvrtka Livit nije definirana kao izvor onečišćenja zraka, pa su neki njihovi istaknuti članovi te predstavnici građanske inicijative telefonom zvali neovisnog ovlaštenog i certificiranog izrađivača tog dokumenta, izražavajući nezadovoljstvo što se u njemu navodi da je identično stanje bilo i 2012. i 2013. godine kada gradonačelnik nisam bio ja te što se u zaključku dokumenta Livit ne navodi kao izvor onečišćenja zraka sumporovodikom", odgovorio je Burić.

Kada je riječ o mjerama koje Grad planira provesti, navodi da su to gradnja novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, koji bi trebao početi raditi do kraja 2025. godine, rekonstrukcija starog uređaja u sljedeće dvije godine, sanacija odlagališta otpada do 2027. godine te povećanje zelene infrastrukture.

image

Građanska inicijativa ‘Stop smradu u Belišću‘ postavila je jumbo plakate

Zdenko Boras/Građanska Inicijativa
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:59