ANVAR AZIMOV

Stabilnost Agrokora znači i stabilnost vaše zemlje, a nama je stabilnost RH iznimno važna, zato se nadam da će ruske banke nastaviti pomagati Agrokoru

Anvar Azimov
 Željko Puhovski / Hanza Media

Anvar Azimov, veleposlanik Rusije u Hrvatskoj, u razgovoru za RTL televiziju progovorio je o situaciji u Agrokoru, odnosima dviju zemalja, ali i otkrio namjerava li ruski predsjednik Vladimir Putin u skorije vrijeme posjetiti Hrvatsku. Azimov je naglasio koliko je važno da Rusija i Hrvatska ostvare dobre odnose, ali je i sam priznao da u zadnjih deset godina između Moskve i Zagreba vlada jedan veliki šum u komunikaciji.

- Rusija je bila među prvim zemljama koje su priznale Hrvatsku. Proteklih 25 godina odnosi su bii prijateljski, i na obostranu korist. Kada sam došao u Hrvatsku prije nekoliko godina, upitao sam se “zašto nema pravog razvoja u našoj bilateralnoj suradnji – u politici, trgovini, gospodarstvu i drugim poljima. Zaključio sam da je aktivni politički dijalog na visokoj razini ključ za bilateralnu suradnju. Nažalost, proteklih 7-8 godina nije bilo aktivnog političkog razgovora - rekao je Azimov koji je i prokomentirao izjavu bivšeg premijera Franje Gregurića koji je za Jutarnji list nedavno izjavio da je propast Agrokora Putinova kazna Hrvatskoj.

- Želim naglasiti da nema veza ili političkih elemenata. Rusija nikad ne koristi svoju moć kao politički instrument. Pogotovo prema prijateljskim zemljama. Zanimala nas je stabilizacija Agrokora jer nama stabilnost Agrokora znači i stabilnost vaše zemlje. Rusija je zainteresirana za oboje jer je prijateljska zemlja Hrvatskoj. Stabilnost Hrvatske znači i kontinuitet naše bilateralne suradnje.

Azimov nije htio nagađati hoće li ruske banke i dalje kreditirati Agrokor.

- Ovo su pitanja za Sberbank i vašu Vladu, ali želim naglasiti da su u ključnom i presudnom trenutku naše banke odigrale konstruktivnu i ključnu ulogu. Nadamo se da će ruske banke nastaviti pomagati Agrokoru kako bi se stabilizirala situacija. Ponavljam, stabilnost Agrokora znači i stabilnost vaše zemlje. A nama je to iznimno važno - kaže Azimov uz dodatak da nema informacija da Maksim Poletajev, drugi čovjek Sberbanka, stiže u Zagreb.

Veleposlanik je naglasio da je odlazak ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera u Moskvu idući tjedan najvažniji hrvatsko-ruski susret još od 2006. godine i da je to prilika da se konačno potakne atmosfera suradnje na visokoj razini. A što se tiče eventualnog dolaska Putina u Hrvatsku, Azimov je rekao:

- Trenutno nema planova o posjetu našeg predsjednika, ali s obzirom da imamo neku povijest političkih kontakata i posjeta logično je da na kraju treba doći i do susreta na najvišoj razini. Radimo na modalitetima mogućeg posjeta Moskvi jednog od vođa vaše velike i prijateljske zemlje. Posjetom na visokoj razini koji će se, nadam se, dogoditi krajem godine, pripremamo suštinu odnosa – brojne bilateralne dokumente koji će biti potpisani, i to će unaprijediti našu suradnju. Rusija je tradicionalno prijateljska i pouzdana prema svojoj prijateljskoj državi Hrvatskoj.

Stječe se dojam da Rusija kroz gospodarstvo pokušava ostvariti geopolitički utjecaj u Hrvatskoj. Kakve su vam namjere?

- Mi smo za razvoj trgovine i gospodarske suradnje, s našim ulaganjima. Vjerujemo da je to u interesu hrvatskog gospodarstva, kao što je u interesu i povećanje takve suradnje. Nažalost, potencijal koji imamo ne koristi se 100%. Zato je moj zadatak kao ambasadora da ostvarimo trgovinsku razmjenu od najmanje 3 milijarde eura i ruska ulaganja u Hrvatskoj dovedemo do milijardu eura. Povećavanjem ulaganja i gospodarske suradnje, uvjeravam hrvatske prijatelje i kolege da nemamo nikakvih geopolitičkih ciljeva. Naš cilj je pomoći Hrvatskoj i naglasiti da je Rusija prijatelj i pouzdan partner Hrvatskoj.

Mislite li da Republika Srpska ima pravo na odcjepljenje od BiH?

- Mislim da se to pitanje ne nameće. Mi smo za očuvanje atmosfere i duha Daytonskog sporazuma, dva entiteta, i tri konstitutivna naroda. Srbi, Bošnjci i Hrvati. Najvažnije je jamčiti jednaka prava svima njima. Mi, zajedno sa svim ostalim jamcima Daytona, ga želimo jačati. Protiv smo bilo kakvih kršenja ovog sporazuma. Siguran sam da će Republika Srpska ostati dio BiH i siguran sam da je stabilnost u toj zemlji u interesu Hrvatske - zaključio je Azimov u razgovoru za RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:05