AVIONOM IZ ZAGREBA U BEOGRAD

Sretko Kalinić Zver tijekom noći izručen Srbiji

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova RH Krunoslav Borovec priopćio je jutros da tijekom izručenja nisu nastupili nikakvi sigurnosni problemi
 Neja Markičević/Cropix

ZAGREB - Jedan od najopasniji srpskih krimimalaca, pripadnik Zemunskog klana Sretko Kalinić Zver , izručen je noćas oko 1 sat Srbiji.

Kalinić je u Srbiju prebačen avionom Vlade Srbije, a operaciju izručenja iz zagrebačkog zatvora do Beograda izvela je antiteroristička jedinica MUP-a Srbije.

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova RH Krunoslav Borovec priopćio je jutros da tijekom izručenja nisu nastupili nikakvi sigurnosni problemi. Snimka izručenja bit će tijekom dana dostupna na web stranici MUP-a , navodi se u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Njegovo je izručenje provedeno u suradnji hrvatske i srbijanske policije, a prebačen je zrakoplovom srbijanske vlade, objasnio je srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić.

Kalinić je u Srbiji u odsutnosti osuđen na 30 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu premijera Zorana Đinđića te na još 40 godina zatvora zbog drugih ubojstava, otmica i ostalih teških kaznenih djela. Zbog toga što mu je suđeno u odsutnosti, moći će zatražiti ponavljanje postupaka.

- MUP očekuje da će njegovim iskazom moći biti rasvjetljen i niz drugih kaznenih djela koja su spominjana u prethodnom periodu i da će se time doprinijeti proširivanju kaznenih prijava povodom nekih drugih kaznenih djela koja su izvršena u prošlosti - izjavio je ministar Dačić.

Riječ je o 10 do 20 ubojstava koja je Kalinić spomenuo u iskazima hrvatskim istražiteljima, precizirao je Dačić.

Kalinić je tako postao prvi hrvatski državljanin koji je izručen Srbiji, što je omogućeno zaključivanjem sporazuma o međusobnom izručenju između Hrvatske i Srbije. Podsjetimo, otkriven je u Zagrebu nakon što ga je u lipnju kraj jezera u Rakitju teško ranio drugi pripadnik Zemunskog klana, Miloš Simović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 03:16