UVERTIRA U POSTUPAK

Sretko Kalinić istim trikom dvaput ishodio lažnu putovnicu

Suđenje na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu za Kalinića (36) mali je problem u odnosu na ono što ga čeka u Srbiji

ZAGREB - Sretko Kalinić (36) zvani Zver, pripadnik tzv. zemunskog klana, osuđen u Srbiji na 30 godina zatvora zbog ubojstva premijera Zorana Đinđića, u utorak će sjesti na optuženičku klupu zagrebačkog Općinskog kaznenog suda, gdje se očekuje početak, a možda i dovršetak postupka protiv njega zbog krivotvorenja osobnih dokumenata.

Braća po oružju

Kalinić je uhićen u Rakitju kod Zagreba početkom lipnja ove godine nakon što ga je teško ranio njegov kompanjon iz zeumunskog klana Miloš Simović, također osuđen za likvidaciju srpskog premijera. Oba dugogodišnja bjegunca u Srbiji se povezuju s više od 20 mafijaških ubojstava, a za neka su već i osuđeni.

Simović je ubrzo uhićen u Srbiji dok je Kalinić ostao na liječenju u bolnici Sestre milosrdnice, odakle je kasnije prebačen u Zatvorsku bolnicu. Na početku nije pristajao na izručenje Srbiji, ali se nakon potpisivanja odgovarajućeg međudržavnog sporazuma između Hrvatske i Srbije ipak predomislio te se nedavno odrekao prava žalbe na odluku o izručenju.

U postupku na Općinskom sudu tereti ga se zbog ishođenja dviju hrvatskih putovnica. Jednu je, uz predočavanje tuđe osobne iskaznice u koju je umetnuo svoju fotografiju, osobno zatražio i preuzeo u PU zagrebačkoj 25. kolovoza 2006. Na sličan način početkom 2009. uspio je dobiti još jednu putovnicu na drugo ime u Generalnom konzulatu RH u BiH.

Potpisi ministara

Kalinić je već priznao djela, pa se očekuje da će to učiniti i sutra. Na taj način suđenje bi moglo biti okončano isti dan. Tužiteljstvo traži da mu se izrekne kazna od godinu i pol dana zatvora. No, bez obzira na ishod suđenja, Kalinićevu izručenju nakon okončanja ovog postupka više ništa neće stajati na putu jer je procedura oko ekstradicije već završena stavljanjem potpisa ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića na odgovarajuću odluku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 05:28