DAN POBJEDE

Srbija od Haaga zatražila da Hrvatskoj zabrani proslavu akcije 'Oluja'

Predstavnik Srbije pred haaškim sudom, Saša Obradović, izjavio je kako je srpska strana 'otvorena za sve opcije', no Hrvati ne žele povući svoju tužbu
 Josip Bistrović/CROPIX

BEOGRAD - Srpska je strana 'otvorena za sve opcije', no hrvatska zastupnica nije ni spomenula povlačenje tužbe koju je Hrvatska protiv Srbije predala u srpnju 1999. - izjavio je za B92 koordinator pravnog tima Srbije Saša Obradović na sastanku s predstavnicima Međunarodnog suda pravde.

Dodaje i kako se hrvatska strana, na čijem je čelu Andrea Metelko-Zgombić , nije potrudila ni da kontra tužbu demantira već je zatražila 14 mjeseci za odgovor pri čemu joj je Sud dozvolio devet.

Podsjetio je i kako Srbija u svojoj tužbi, koju je podnijela 31. prosinca prošle godine, navodi da Hrvatska i dalje krši Konvenciju o sprečavanju zločina genocida, jer do danas nije kaznila sve počinioce zločina nad Srbima tijekom vojne operacije ' Oluja '.

- Tražimo odštetu za žrtve genocida, povratak izbjeglica, kao i da Sud zabrani Hrvatskoj proslavu 5. kolovoza jer je tog dana iz Krajine protjerano više od 230.000 Srba - zaključio je Obradović napomenuvši kako se taj dan u Hrvatskoj slavi kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 19:35