DEMANTIRA PRANJE NOVCA

SRAMOTAN ISTUP ŠEFA HČSP-a: 'Udba nam uvalila gay tajnika koji laže da je za nas prao novac'

Sam je napustio stranku, a onda se, nakon mjesec dana, pojavio u emisiji Željka Malnara

Naš bivši gay tajnik laže - nikada za mene nije prao novac, podmeće nam Udba. Ništa od onoga što je Kalinić rekao nije istina. To je izmišljotina jednog tipa, ne znam kako bih ga nazvao. U potpunosti odbacujem ovakve navode i konstrukcije - rekao nam je jučer u telefonskom razgovoru predsjednik Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) Josip Miljak.

Ne nakon 2005.

Miljak nam se javio nakon teksta o tome da je Državno odvjetništvo protiv njega podiglo optužnicu zbog sumnji da je iz tvrtke Kalvin bivšeg tajnika HČSP-a Vinka Kalinića , deklariranog gay aktivista, od 2005. do 2008. godine izvukao oko 4 milijuna kuna. Optužnicu protiv Miljaka tužitelji su podigli uglavnom na osnovi Kalinićeva priznanja, u kojem je tvrdio da mu je Miljak 2005. dao novac za otvaranje građevinske tvrtke koja je kao podizvođač poznatog Hidrocommercea izvodila građevinske radove na građevinskim projektima koje je finacirao Grad Zagreb.

Riječ je o kolektorima Blato i Sveučilišna bolnica. Prema Kalinićevim riječima, Miljaku je morao davati svu zaradu od tih građevinskih poslova, a sve radove obavljale su Miljakove građevinske tvrtke jer Kalinićeva tvrtka Kalvin d.o.o. nije imala zaposlenike.

Tijekom istrage Miljak se bio odlučio braniti šutnjom, a kad smo ga jučer upitali zašto odmah na ispitivanju nije iznio obranu i porekao optužbe Državnog odvjetništva, rekao je kako je najprije htio vidjeti cijeli spis te da su mu u Odvjetništvu rekli da će ga pozvati na dodatno ispitivanje, ali su umjesto toga protiv njega podigli optužnicu.

- Mislio sam iznijeti obranu no nikad me nisu pozvali. Mislio sam da neće podizati optužnicu protiv mene jer u spisu, osim Kalinićeva iskaza, nema niti jednog drugog dokaza protiv mene - rekao nam je jučer Miljak, koji je Kalinićeve tvrdnje nazvao običnim blaćenjem iz krugova bliskih nekadašnjoj Udbi, za koje sve više sumnja da stoje iza Kalinićeva angažmana u njihovoj stranci.

Kalinića, kaže, nije vidio od 2005., otkad je isključen iz stranke, odnosno, precizirao je, samo ga je jednom, i to 2007., slučajno susreo u Saboru, kada je on predavao kandidaturu. Miljak nam je potvrdio da je Kalinić neko vrijeme bio tajnik HČSP-a, ali, kako tvrdi Miljak, od 2002. do 2005., a ne kasnije. - On je bio tajnik u stranci u Splitu, a zatim je došao u Zagreb. Sam je napustio stranku, a onda se, nakon mjesec dana, pojavio u emisiji Željka Malnara i deklarirao se onako kako se deklarirao - rekao nam je Miljak. Kalinića su zbog toga isključili iz stranke.

Zalažu se za moral

- Nemamo ništa protiv takvih skupina, ali protiv smo javnoga deklariranja jer se zalažemo za moral i obitelj - pojasnio nam je Miljak svoje stavove. Međutim, na neka potpitanja nije želio odgovoriti. Primjerice, pitali smo ga je li istina da je on vlasnik nekih građevinskih tvrtki te je li istina da su neke od njih poslovale s Hidrocommerceom.

Naime, nedvojbeno je da je Kalinićev Kalvin od 2005. do 2008. zaradio gotovo 4 milijuna kuna na građevinskim poslovima iako tvrtka nikada nije imala niti jednog radnika. To bi značilo da je Kalinić neka vrsta genijalnog prevaranta u građevini s obzirom na to da je s tek osnovanom tvrtkom s konkurirao za sofsiticirane poslove.

S druge strane, ispada da nije znao voditi ni osnovne poslovne knjige. - Već sam rekao previše. Mene zanima samo demanti onoga što je Kalinić rekao. Ako želite više, možemo dogovoriti intervju - završio je Miljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:52