METEOROLOGIJA

SPREMITE SE ZA MINI TOPLINSKI VAL, A ZATIM KIŠU I HLADNOĆU Slijedi posljednji krik ljeta, a onda osjetno osvježenje

Temperature će ponegdje skočiti i do vruća 34 stupnja, ali vreli udar neće dugo potrajati
 CROPIX

Pred Hrvatskom je tjedan u kojem će ljeto vrlo vjerojatno imati svoj posljednji krik. Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, diljem države najavljene su vrlo visoke temperature, gotovo posvuda iznad 30 Celzijevih stupnjeva.

Uvod u taj svojevrsni toplinski mini udar već je počeo. Proteklih dana temperature polagano rastu, a za nedjelju prognostičari najavljuju da će u unutrašnjosti nerijetko dosegnuti 28 stupnjeva, na Jadranu možda i koji stupanj više. Potkraj dana jedino se na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru očekuju lokalni pljuskovi. Vjetar će biti slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni.

U ponedjeljak u zapadnim predjelima te na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja, ponegdje s malo kiše ili kratkotrajnim pljuskovima. U istočnim krajevima i na većem dijelu srednjeg te na južnom Jadranu pretežno sunčano.

Ujutro je u dolinama rijeka i po kotlinama moguća magla. Vjetar slab do umjeren južni i jugoistočni, a na Jadranu će jugo pojačati. Toplo i vrlo toplo. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom od 11 do 16, a na Jadranu od 18 do 23 °C. Najviša dnevna od 22 do 27 °C, u istočnim i južnim predjelima i malo viša.

U utorak u unutrašnjosti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Mjestimice pljuskovi, uglavnom u gorju i lokalno u središnjim predjelima. U srijedu pretežno sunčano. Vjetar povremeno umjeren jugozapadni. BIt će vrlo toplo uz temperature ponegdje i do 34 Celzijeva stupnja. Slično i u četvrtak.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, u petak se očekuje naoblaka koja će u najvećem dijelu unutrašnjosti donijeti kišu, a u subotu i osjetno zahladnjenje, koje će vjerojatno označiti i konačni kraj ovogodišnjih vrućina. Nešto kiše past će u petak i u priobalju, a zatim će na njegovom srednjem i sjevernom dijelu zapuhati bura, koja će tijekom vikenda također donijeti nešto niže temperature.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 08:31