NAPADAJU KOSOR ZBOG SLOVENIJE

'Sporazum je veleizdaja, s predumišljajem, uz alibi'

Hrvatska se ovim sporazumom ne odriče svoga teritorija, poručila je premijerka
Zagreb, 021109.Sjednica Hrvatskog Sabora na kojoj se raspravljalo o davanju suglasnosti Vladi RH za potpisivanje arbitraznog sporazuma sa Slovenijom, na nacin kakav su dogovorili Jadranka Kosor (premjerka RH) i Borut Pahor (slovenski premjer).Vodila se napeta rasprava izmedju SDP-a (oporbe) i HDZ-a.Na slici: Zoran Milanovic SDP polemizira s zastupnicima HDZ-a.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Ovo je jedna domoljubna odluka - je li Hrvatska pred završetkom pregovora ili će 10 godina ostati pred vratima. Uvjerena sam da je ovo izlaz za Hrvatsku, jer znači rješenje spora oko granice i završetak puta u EU. Zato je ovo je jedan od važnih trenutaka kad treba znati preuzeti odgovornost, ja kao predsjednica i koalicija smo su to već učinili. Ovo je trenutak kada se ne može skrivati iza drugih.

Ovo je trenutak kad odlučujemo o budućnosti Hrvatske, o budućnosti naše djece - poručila je jutros u Saboru premijerka Jadranka Kosor tražeći od zastupnika suglasnost za potpisivanje Arbitražnog sporazuma sa Slovenijom. Premijerka tvrdi kako je Sporazum i bolji od prvog Rehnovog prijedloga jer će granični spor rješavati prema međunarodnom pravu, pred međunarodnim sudskim tijelom odnosno rabitražnim sudom

- A veza prema otvorenom moru to je ono što smo nudili od početka. Ali Hrvatska se ovim sporazumom ne odriče svoga teritorija već se dogovara o rješavanju spora pred arbitražnim sudom. O konačnom rješenju se ne govori i to se ne spominje nit jednom rječju. Dapače sve će se dogovoriti prema međunarodnom pravu - objasnila je Kosor.

Ono što je ocjenila posebno važnim je, kaže, članak koji propisuje da svi rokovi pred arbitražnim sudom počinju teći od trenutka kad će Hrvatska potpisati ugovor o pristupanju EU.

- To treba uvažiti. To se meni čini najvažnije - naglasila je .

Pozvala je sve političke strane da se ne iscrpljuju vraćanjem u prošlost odnosno što je tko krivo napravio.

- Danas kao predsjednica Vlade drugačije razumijem sve dosadašnje predsjednike Vlade i preko Račana i Sanadera do danas. Iz ove pozicije razumijem drugačije i mnoge odluke koje su donošene i potezi koji su bili teški - priznala je predsjednica Vlade.

Netočno je, istaknula je, da je u pregovorima nešto tajila. Ponovila je kako ništa nije potpisala niti neće ako ne dobije potporu Sabora.

- Na kraju smo jednog iznimo teškog puta i zahtjevnog posla. Pred vama sam danas i pred vama je prijedlog teksta sporazuma i sve je u vašim rukama. Ako odlučite da potpišem, potpisat ću, a ako odlučite drugačije tako će biti - poručila je premijerka.

U svom uvodnom izlaganju Kosor niti jednom riječju nije spomenula izjavu o neprejudiciranju koji bi trebali potpisati pred švedskim predsjedateljem i SAD-om. Slovenski premijer Borut Pahor tu je izjavu, podsjetimo, ocijenio potpuno neprihvatljivom te najavio kako neće potpisati Sporazum ako njegov dio bude i ta jednostrana izjava.

Milanović: Hvala Bogu što Slovenci vode o nama računa

- Ovaj Sporazum je wishfull thinking, lista želja - ocijenio je predsjenik SDP-a Zoran Milanović. SDP neće podržati sporazum dok se ne objavi tko je na popisu sudaca kojeg određuje Europska komisija i s kojeg će se birati arbitri za Arbitražni sud.

- Bez prava Sabora i javnosti da znamo tko su ljudi koji će rješavati spor nemamo o čemu razgovarati - istaknuo je Milanović. Šef najveće oprobene stranke tvrdi kako je Sporazum koji je Kosor usuglasila u bitnim stvarima Rehn 2 koji je “Sanader odbio uzeti sa stola u Bruxellesu”.

- Ovaj sporazum u svojoj biti je Rehn 2 jer govori o sastavu arbitraže i što se od nje traži - objasnio je Milanović.

- U Rehnu 1, koji je Sabor podržao bilo je propisano da Hrvatska i Slovenija sami određuje Arbitre, dok ih prema sadašnjem sporazumu dvije države biraju sa popisa koji određuje Europska komisija. Ključ stvari je što EK određuje tko će biti suci Arbitražnog suda. Kome smeta da dvije države same predlažu arbitre. Samo lud čovjek odustaje da sam predloži arbitra. Propuštamo listu arbitara. Jeste li ju vidjeli, postoji li? Da je po Rehnu 1, mi bi potpisali sporazum i sami se sa Slovenijom dogovarali tko će biti suci. Nije isto hoće li suditi netko tko sudi na međunarodnom sudu i ima deset arbitraža ili činovnici koji imaju svoje šefove - upozorava Milanović.

Šef SDP-a vjeruje da niti predsjednik Mesić koji je dao potporu sporazumu nije znao da ne znamo tko je na listi s koje moramo birati arbitre. Milanović odlučno odbija tvrdnje premijerke da je Sporazum bolji od Rehna 1. Taj je prijedlog podsjetimo Hrvatski sabor podržao, a odbila ga je Slovenija.

Ako je ovaj Sporazum bolji od Rehna 1, onda hvala Bogu što Slovenci vode o nama računa. Inače bi mi bili izgubljeni kao guske u magli - ironičan je bio Milanović.

Posebno se osvrnuo i na sporni članak 3 b koji govori o dodiru Slovenije s otvorenim morem.

- Junction je stopa dodira, stjecište, i do toga doći, preko hrvatskih teritorijalnih voda. To je nalog sudu da nađe vezu Slovenije s otvorenim morem - kaže Milanović.

Podsjetio je kako se Sporazumu protive intelektualci i desetak stručnjaka međunarodnog prava.

- Draga gospodo iz HDZ-a, ima među vama doktora znanosti. Znam da su ove stvari jako dosadne. No, jesu li Vam objasnili što piše u Sporazumu i u čemu je razlika između onoga što ste usvojili u svibnju odnosno Rehna 1 i ovoga ovdje - kaže Milanović. Ključno je, upozorava, znati i tko je pisao sporazum.

- Jer onaj tko radi Nacrt taj pobjeđuje - naglasio je.

Kajin: Hrvatska je klekla na koljena

Spoarazumu se odlučno protivi i IDS-ovac Damir Kajin.

- Hrvatska je klekla na koljena. A Slovenija nije nije spremna niti na najmanju gestu - niti dan nam vrati Svetu Geru, dug Ljubljanske banke ili da riješimo imovinsko pravne odnose oko Krškog - naglasio je Kajin koji tvrdi kako sve vodi tome da ćemo izgubiti preko 100 kvadratnih kilometara mora.

Kako ću podržati ovaj Sporazum, pa trebam se vratiti doma - rekao je Kajin koji ocijenio kako smo danas u težoj situaciji nego 2001.

- Vratili smo se na kondicije iz 2001., pa zar nam je trebalo 8 godina godina da prolazimo tu agoniju - pitao je IDS-ov zastupnik. Posebno ga ljuti jer se lagalo da ništa nije dogovoreno.

- Hrvatska je priznajem u nezavidnoj situaciji, Slovenija to iskorištava jer Hrvatska treba Europu. No, granicu treba riještio pravično, bez diktata i poniženja s bilo koje strane, a ja mislim da je upravo to na djelu, kaže Kajin.

HDSSB-ovac premijerki: Izdali ste Hrvatsku

- Izdali ste Hrvatsku i to iz predumišljaja! - optužio je premijerku HDSSB-ovac Boro Grubišić. Kosor je, rekao je, obmanula javnost jer je tri mjeseca tvrdila da nema kontakta Slovenije s otvorenim morem.

- A davanjem ovlasti arbitražnoj komisiji stvarate si alibi da kažete nisam ja tako odlučila, ako komisija donese odluku na štetu Hrvatske - dodao je Grubišić koji je zaradio opomenu predsjedavajućeg Nevena Mimice.

Kosor odgovorila Grubišiću: Oni koji su osuđeni za ratne zločine ne mogu biti heroji



Nikada neću prihvatiti da oni koji pregovaraju braneći nacionalne interese budu proglašeni nacionalnim izdajnicima, a oni koji su osuđeni za ratne zločine i time nas osramotili budu proglašeni narodnim herojima – uzvratila je premijerka zastupniku Bori Grubišiću iz HSBB-a stranke Branimira Glavaša koji ju je optužio za nacionalnu izdaju.

- Optužujete premijerku za nacionalnu izdaju. To je vrijeđanje premijerke i cijelog hrvatskog naroda. To je besprizorna uvreda. Tako nešto nikada se nije dogodilo u Saboru - uzvratio je Šeks. U sve se uključio i SDP-ovac Zoran Vinković koji smatra da “samo luda glava može potpisati ovakav Sporazum”.

Za razliku od SDP-a oporbeni HNS dati će potporu za potpisivanje Sporazuma dok će njegovu ratifikaciju podržati jedino uz konkretne uvjete.

- Podržat ćemo parafiranje, ali za našu podršku ratifikaciji zahtjevamo da Hrvatska da zeleno svjetlo na originalnu listu arbitarak koju određuje Europska komisija i s koje će se birati suci arbitri - objasnila je Vesna Pusić. Narodnjaci su priznali kako je ovaj sporazum za nas rizičan jer spoj ili dodir Slovenije s otvorenim morem u konačnici miže biti “indirektan, zajednička jurisdikcija ili direktan”.

- Ovo nije najbolje od najboljeg, ali mi nismo niti u najboljoj situaciji - podsjetila je Pusić. Nekoliko je puta naglasila kako je ulazak Hrvatske u EU naš najvažniji cilj. SDP i Zorana Milanovića indirektno je prozvala za skupljanje političkih bodova.

Čehok: Ne želim da uđemo u EU kao pokisli purani

- Ovo je prema HNS-u trenutak političke odgovornosti, a svaki takav trenutak je i trenutak za skupljanje lanje političkih bodova i teško je odoljeti takvom sirenskom zovu. To nije odgovorno ponašanje s obzirom na ciljeve Hrvatske, ali apsolutno može donijeti koristi stranci koja to čini. Ali, dali je to u interesu ove zemlje- pitala je Pusić.

HDZ-ovi koalicijski partneri iz HSS-a, HSLS-a i SDSS-a najavili su da će podržati Sporazum.

- Ne bi htio da uđemo u EU kao guske u magli, ali niti da uđemo kao pokisli purani - rekao je HSLS-ovac Ivan Čehok.

Protiv Sporazuma je HDSSB-a jer kažu “ovaj prijedlog ponižava ovu zemlju”.

- Nakon što potpišemo ovaj sporazum naći će nam neku novu caku kojom će nas ucjenjavati i tako do 2020. - tvrdi Boro Grubišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 09:58