SKUP POTPORE LGBT OSOBAMA

SPLITSKI GAY PRIDE JE U SUBOTU Urbana desnica poziva da se na taj dan isprazni grad i održi ‘antipride’

 Čizmić/CROPIX

Splitska udruga Urbana desnica poziva sve Splićane koji ne podržavaju održavanje Split Pridea u subotu u njihovu gradu da se na dan kada će se održati treća parada okupe na Žnjanu i tako podrže akciju Prazan grad 2013. te da izbjegavaju trasu i centar grada gdje će se povorka LGBT zajednice kretati.

Udruga je inicijativu Prazan grad pokrenula još prošle godine, no ove godine odlučili su na svojim internetskim stranicama i Facebooku pozvati sve građane da alternativnim okupljanjem bojkotiraju Split Pride.

Tko (ne)će u Đardin?

Kako se i ove godine Split Pride održava na istoj trasi - od Đardina preko Ulice kralja Tomislava, Marmontove ulice sve do Rive, iz Urbane desnice mole građane da izbjegavaju ta mjesta i ne “nasjedaju na provokacije LGBT zajednice”. U nešto manje od 15 sati 4006 ljudi potvrdilo je da će se pridružiti čelnicima Urbane desnice. Ljubomir Mateljan, koordinator udruge Rišpet, kratko je komentirao ovu inicijativu.

- Ako ona ne narušava naš skup, onda ne vidim razloga zašto se ne bi održala. No, radije bih da se ti ljudi, ako nisu agresivni, pridruže povorci, odnosno da dođu na Đardin - rekao je Mateljan. Sigurno je da će u paradi biti novoizabrani splitski gradonačelnik Ivo Baldasar .

MUP: Na Rivi neće biti 900 specijalaca, a nema ni naznaka da se spremaju neredi

Splitska policija ozbiljno se priprema za subotnji, treći po redu Split Pride i ako je suditi po riječima Paška Ugrine, iz Ureda načelnika splitske Policijske uprave, ove će godine policijski “obruč” biti puno “labaviji” u odnosu na prve dvije godine, javlja Slobodna Dalmacija.

- Ne mogu u ovom trenutku govoriti o točnom broju policijskih službenika koji će osiguravati povorku, ali će brojka biti sigurno značajno manja od prošlogodišnjih 900 policajaca. Imamo dobru suradnju i koordinaciju s organizatorima i spremni smo osigurati punu sigurnost kako sudionicima prije, za vrijeme i poslije povorke, tako i svim građanima i turistima koji se tada zateknu u centru grada - kazao je Ugrina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 21:56