DRAMA NA GRIPAMA

Splitski dogradonačelnik pušten iz policije nakon dva sata: ‘Nazvao me retardiranim pa se nadam istom aršinu...‘

Na splitskim Gripama je došlo do verbalnog sukoba Bojana Ivoševića i Igora Kraljevića

Bojan Ivošević

 Nikola Vilić/Cropix

Zamjenik splitskog gradonačelnika Bojan Ivošević nakon puna dva sata od dovođenja, izašao je iz zgrade Druge policijske uprave na Bačvicama nakon što je u Glagoljaškoj ulici na Gripama došlo do verbalnog sukoba s Igorom Kraljevićem koji je je sa strojevima krenuo čistiti parcelu na kojoj se nalazi famozni bor zaštićen GUP-om.

U policiju su, osim Ivoševića, dovedeni i Kraljević i Melita Mrsić koji su svi kao svjedoci dali iskaze, a tamo su završili zbog sumnje na počinjenje prekršaja protiv javnog reda i mira.

- Vjerujem da će Druga policijska postaja i načelik Balov postupiti isto kao i prije mjesec dana prema meni i podignuti prijavu za vrijeđanje službene osobe. Sve suprotno pokazat će da nije isti aršin koga se vrijeđa, odnosno da se mijenja prag tolerancije.

Gospodin Kraljević me, da citiram, nazvao retardiranim potpuno svjestan da sam zamjenik gradonačelnika koji ga upozorava da je stablo zaštićeno bilo na javnoj ili privatnoj površini.

image

Bojan Ivošević

Nikola Vilić/Cropix

Na pitanje novinara Slobodne Dalmacije zašto je zapravo dogradonačelnik danas došao u Glagoljašku ulicu, kazao je kako je došao temeljem prijave građana da će radnici tvrtke Bešlić ispilati stablo.

- Spominjali su da će ga ukloniti. Verbalno i vrlo jasno su to artikulirali - navodi Ivošević.

Upitan je i što bi se dogodilo da je investitor zapravo ispilao stablo koje je zaštićeno GUP-om.

- GUP zapravo ne daje mnogo ovlasti i da su ga ispilali. To i je hrvatski problem, ne smije se zakonom nešto, a nema sankcija - kazao je Ivošević i dodao kako je Grad Split podnio kaznene prijave protiv pustošenja šume i devastacije kulturnog dobra još u studenom.

image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix

Upozorio je kako u ovom slučaju moraju reagirati konzervatori i konezrvatorska inspekcija.

- Ovo nije gradilište, ovdje se rade arheološka istraživanja koja ne smiju biti "razlog" da se ukloni i ovo posljednje zaštićeno stablo, a da onda oni to ne proglase i zaštićenim jer time bi omogućili gradnju gdje nije investitor mogao graditi, što je već ozbiljnije djelo - upozorava zamjenik.

image
Nikola Vilić/Cropix

Na kraju je upitan i je li investitor imao dozvolu konzervatora za današnje radove.

- Tamo je za arheološka iskapanja i čišćenje te postavljanje ograde tvrtka "Neir", a ne tvrtka Bešlić. Zašto "Neir" nije na terenu nego neka druga jest zato jer sebi neke tvrtke ne dozvoljavaju ilegalne radnje - zaključio je Ivošević kojeg je pred policijom pokupio sam gradonačelnik Ivica Puljak.

image
Nikola Vilić/Cropix

Ivošević je zamolio da se ne pita ništa dovedenu susjedu, jer je još poprilično pod dojmom današnjih događanja, kao i njezina obitelj, dok se Kraljević nije moglo uhvatiti za izjavu jer se vratio u policijsku postaju kad je ugledao novinare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 12:25