NJIH STO NA JEDNO MJESTO

Split: Bore se za mjesto čistačice, deset muških i deset s fakultetom

Na natječaj za mjesto čistačice u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika javilo se 100-njak kandidata, a deset ih ima fakultete, no to im ne garantira posao
 Goran Mehkek/CROPIX

Učinci gospodarske krize osjećaju se sve više, osobito na burzi rada. Poslovi se više ne biraju ovisno o stručnoj spremi, jedino je važno da je prijava uredna i da plaća stiže na vrijeme. Tako bi se ukratko mogao protumačiti veliki interes za radno mjesto spremačice na neodređeno radno vrijeme u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika , piše Slobodna Dalmacija .

Naime, na natječaj se prijavilo više od 100 kandidata, neki i sa završenim fakultetom, točnije njih oko 10 posto. Većina ih je ipak završila srednju školu, ali ima i onih s osam razreda osnovnoškolskog obrazovanja.

- Potreba za ovim radnim mjestom se ukazala nakon što je djelatnica koja je do sada obavljala posao čistačice otišla u mirovinu, a ovoliki interes nas je iznenadio. No, s obzirom na to da u posljednje vrijeme čujemo o velikim brojkama nezaposlenih u Hrvatskoj, a u ovom slučaju je i riječ o državnoj službi, ovakva navala je razumljiva - kazao nam je Tomislav Šeparović, ravnatelj MHAS-a.

Dodao je da VSS i VŠS ne znači prednost pri dobivanju posla, jer će se gledati propisani uvjeti.

Na osnovi zakona koji reguliraju zapošljavanje u državnim službama prednost imaju branitelji i dragovoljci te osobe s invaliditetom, a sa svim kandidatima će se uskoro obaviti i razgovori, nakon čega će biti poznato tko će obavljati pospremanje po MHAS-u.

Kako doznajemo, za mjesto čistačice u muzeju nisu se prijavile samo pripadnice nježnijeg spola, nego je želju za tim poslom iskazalo i do 10 posto mušaraca.

Da je službovanje među artefaktima atraktivno zanimanje svjedoči i slučaj otprije pet mjeseci kada se za mjesto redara-informatora u Galeriji “Meštrović” prijavilo čak 200 kandidata.

Zanimljivo je da je ovo zaposlenje nije bilo trajno, nego na određeno vrijeme od šest mjeseci.

- Iznenađenje prostiglim prijavama je bilo ogromno, jer se godinu dana ranije kada smo za isto radno mjesto tražili zamjenu, prijavilo devet kandidata - kazao nam je Andro Krstulović Opara, ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića , dodavši da ovakav interes tumači trojako.

Naime, natječaj je bio raspisan nakon turističke sezone, kad su bez posla ostali mnogi sezonski djelatnici, također kriza i velik broj otkaza tjeraju ljude na bilo kakav posao, dok je treći razlog atraktivnost same ustanove.

HZZ pretrpan nezaposlenima

Službeni podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o broju građana bez posla ovih dana očekuju se s nestrpljenjem. Informacija kako je granica od 300 tisuća osoba na burzi već probijena neslužbeno je objavljena prije nekoliko dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:00