HRVATSKO PRAVOSUĐE

SPIS O BAHATOJ MLADEŽI HDZ-a ČAMI U GOSPIĆU: 777 dana ne žele ih poslati u zatvor iako su osuđeni

Trojica bivših članova karlovačke Mladeži HDZ-a osuđeni su jer su brutalno pretukli 18-godišnjaka

Tri godine, jedan mjesec i 25 dana prošlo je otkako su na Općinskom sudu u Karlovcu na zatvorske kazne osuđeni bivši pripadnici karlovačke Mladeži HDZ-a, Željko Goršić, sin istoimenog bivšeg državnog tajnika u MORH-u, Danijel Trupković, bivši predsjednik Mladeži koji je stranku predstavljao u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini, te Vladimir Vogrinc, a njihove presude još nisu pravomoćne.

Trojac je osuđen jer je brutalno u prosincu 2010. u noćnom klubu Astralis pretukao tada 18-godišnjeg Marka Jovkovića. Prvostupanjska presuda to je i potvrdila, sudac Općinskog suda u Karlovcu Leon Kovačić Goršiću i Trupkoviću odrezao je po sedam mjeseci bezuvjetnog zatvora, a Vogrincu devet, ali drugostupanjske nema iako od prve presude teče i četvrta godina.

Evo što se događalo sa spisom. Da bi s Općinskog suda došao na Županijski sud, koji se u karlovačkoj "palači pravde" nalazi samo kat iznad, trebalo je 32 dana. Nakon toga je predmet na Županijskom sudu u Karlovcu stajao do 20. ožujka sljedeće godine, znači još 312 dana. Tada je taj spis preraspoređen njihovoj Stalnoj službi u Gospić. Glasnogovornica Županijskog suda u Karlovcu Jasna Radman kaže da je to učinjeno “radi ujednačene opterećenosti sudaca našeg suda kaznenim predmetima”. No, ispada da su se tim predmetima gospićki suci dobrano opteretili, jer ga gotovo dvije godine nisu taknuli, točnije, predmet sada prašinu skuplja u ladicama suda točno 777 dana!

Na pitanje zašto je tome tako Jasna Radman kaže:

- Sukladno organizaciji i rasporedu poslova na sudu, svaki sudac samostalno odlučuje kada će uzeti u rad određeni predmet s obzirom na vrste predmeta pa tako i konkretni drugostupanjski kazneni predmet.

Kosor tražila novu istragu

Brutalni čin javnosti je razotkrio Jutarnji list, nakon čega je u posjet mladiću u karlovačku bolnicu stigla tadašnja premijarka Jadranka Kosor te je pod pritiskom javnosti poozbiljena policijska istraga koja je do tada Jovkovićeve ozljede kvalificirala tek kao lake.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 15:21