HRVATI O ODGOJU DJECE

ŠOKANTAN STAV HRVATA oodgoju: Do treće godine mu trebaslomiti prkos i pustiti ga da plače

Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 600 odraslih osoba, a cilj mu je bio ustanoviti koliko se novi modeli odgoja i ideje o optimalnom roditeljskom ponašanju odražavaju na shvaćanje šire javnosti
Rijeka, 090508.Dvije sestrice vode zestoku svadju u kolicima dok ih mama vozi po rijeckom Korzu..Foto: Karmen Mrkic / CROPIX
 Karmen Mrkić / CROPIX

Svaki drugi Hrvat smatra da je važno na vrijeme slomiti dječji prkos i tvrdoglavost jer se drvo svija dok je mlado, 62 posto ih je uvjereno da djeca ne smiju ometati razgovor odraslih, 40 posto ne vjeruje da djetetu treba najaviti da će mu se dogoditi nešto neugodno jer će mu biti lakše ako to ne zna, a svaki peti tvrdi da je dobro pustiti dojenče da dugo plače jer tako jača pluća!

Moguća šteta za djecu

Rezultati su to istraživanja o uvjerenjima javnosti o ispravnim roditeljskim postupcima prema najmlađoj djeci, provedenog u sklopu UNICEF-ove akcije “Prve tri su najvažnije”.

Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 600 odraslih osoba, a cilj mu je bio ustanoviti koliko se novi modeli odgoja i ideje o optimalnom roditeljskom ponašanju odražavaju na shvaćanje šire javnosti. Zaključak je: vrlo malo i sporo.

- Sustavi uvjerenja o ispravnom ponašanju prema malom djetetu u bitnom su neskladu sa znanstvenim spoznajama i karakteristični su za modele koji su povijesno prethodili suvremenom roditeljstvu, što može dovesti do potencijalne štete za djecu - zaključuju autorice.

Upitnik je bio podijeljen u pet dijelova u kojima su ispitanici odgovarali slažu li se ili ne s određenim tvrdnjama o važnosti roditeljske uključenosti, o poslušnosti i podređenosti djeteta odraslima i sl. Najveće poklapanja stajališta odraslih Hrvata i nalaza moderne razvojne psihologije pokazalo se u području važnosti roditeljske uključenosti. Tako se više od 95 posto ispitanika slaže da je iznimno važno da roditelji s djetetom od najranije dobi razgovaraju i igraju se s njim, da dijete tako mnogo brže uči i razvija se.

Na drugom mjestu s najvećim brojem odgovora “u potpunosti se slažem” nalazi se set pitanja o poslušnosti i podređenosti. Tako je 54 posto ispitanika potpuno uvjereno, a 19 posto se uglavnom slaže s tvrdnjom da djetetu i prije treće godine treba slomiti prkos, a 83 posto misli da djeca ne smiju ometati razgovor odraslih.

Patrijarhalno društvo

- Ovo je uvjerenje karakteristično za tradicionalno, patrijarhalno viđenje odnosa djeteta i roditelja, dok suvremena psihologija naglašava razliku između poslušnosti i prihvaćanja vanjskih pravila ponašanja kao vlastitih - ističu autorice.

Ovakav stav većine hrvatskih odraslih ispitanika nije iznenadio psihologinju Dušanku Kosanović.

- Takva uvjerenja mogu se preslikati i na širu sliku: mi smo poslušno, podređeno društvo. Uzorak odgovara općoj populaciji ljudi koji su bazično pokorni prema autoritetu, koji su polomljeni na nekoj razini - kaže Kosanović.

Veliki je udio i onih koji vjeruju da ne treba uvijek “skakati” na dječji plač te da on jača djetetova pluća, a samo jedna trećina ispitanika smatra da dijete ne treba tući. Iako je svako fizičko kažnjavanje u Hrvatskoj zabranjeno, svaki četvrti ispitanik smatra da je opravdano udariti dijete da bi zapamtilo što ne smije činiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 09:49