BORASOVA ODLUKA

Šok zbog suspenzije dekanice FFZG-a: Kako ja to mogu mobingirati najmoćnijeg čovjeka Sveučilišta?

Rektor Damir Boras donio je odluku “zbog mobbinga i drugog protuzakonitog postupanja”
Vesna Vlahović Štetić
 Ranko Suvar/Cropix

Rektor Sveučilišta u Zagrebu (SuZG) Damir Boras donio je u srijedu odluku o suspenziji prof. Vesne Vlahović-Štetić s dužnosti dekanice Filozofskog fakulteta u Zagrebu (FF) “zbog mobbinga i drugog protuzakonitog postupanja”.

Istodobno, rektor Boras imenovao je prof. Miljenka Šimpragu, prorektora za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije, za obnašatelja dužnosti dekana Filozofskog fakulteta. Kako dekanski mandat prof. Vlahović-Štetić istječe 1. listopada, Šimpraga će preuzeti upravljanje Filozofskim fakultetom do izbora novog dekana. Rektorova odluka o suspenziji u srijedu je stupila na snagu, ali je podložna potvrdi na Senatu. Prema odredbama Statuta Sveučilišta, Senat u roku od 30 dana odlučuje o potvrdi odluke o suspenziji čelnika sastavnice.

Šikaniranje

“Odluka o suspenziji temelji se u prvom redu na presudi Županijskog suda u Zagrebu od 26. lipnja 2020. kojom je prof. dr. sc. Vesna Vlahović-Štetić pravomoćno osuđena za šikaniranje - mobbing zaposlenika Fakulteta, čime je ugrožavala dostojanstvo osobe (zaposlenika) u sferi komuniciranja, održavanja socijalnih odnosa i kvalitete profesionalnog statusa. Presuda definira mobbing kao svako fizičko i psihičko zlostavljanje na radnom mjestu bez obzira na diskriminacijsku osnovu. Sud je utvrdio da je prof. dr. sc. Ante Čović, redoviti profesor u trajnom zvanju i zaposlenik Filozofskog fakulteta, bio izložen takvom zlostavljanju na radnom mjestu u svim sferama koje karakteriziraju mobbing od strane prof. dr. sc. Vesne Vlahović-Štetić od stupanja na dužnost dekanice u studenome 2017. pa sve do prestanka njegova radnog odnosa na Filozofskom fakultetu 15. studenoga 2018. godine”, navodi se u priopćenju iz Ureda za odnose s javnošću SuZG-a odaslanom medijima.

Otežani uvjeti

“Kao daljnji razlozi za suspenziju u Odluci se navode pisana upozorenja koja je rektor u različitim prigodama bio prisiljen donijeti zbog protuzakonitog i protustatutarnog postupanja dekanice, suspendiranje protupropisne odluke o smjeni povjerenika za zaštitu dostojanstva radnika te brojni zahtjevi za očitovanjem i postupanjem po pritužbama zaposlenika Fakulteta”, ističe se u priopćenju iz Rektorata SuZG-a.

Iako su rektor Boras i prorektor Čović već dugo u “ratu” s vodstvom Filozofskog fakulteta (institucije na kojoj su obojica godinama bili profesori), malo tko je na FF-u očekivao ovakvu odluku. Zanimljivo je da su djelatnici Filozofskog fakulteta za rektorovu odluku saznali otprilike kad i novinari.

“Upravo sam dobila rektorovu odluku o suspenziji s dužnosti dekanice zbog ‘ozbiljnog i trajnog kršenja zakona i Statuta Sveučilišta u Zagrebu’. Odluka se temelji na presudi Županijskog suda u Zagrebu za mobbing prof. Čovića i čitavog niza dopisa koji mi je rektor slao”, napisala je djelatnicima FF-a dekanica Vlahović-Štetić. Većina njih vijest je dočekala s nevjericom, a profesori s kojima smo razgovarali kažu da su šokirani i bijesni zbog ovakve odluke, tim više što je donesena u vrijeme kad novi studenti upisuju na Fakultet. K tome, ove godine se upisi odvijaju u otežanim uvjetima zbog epidemije koronavirusa.

- Mojom suspenzijom rektor Boras je preuzeo odgovornost za destabilizaciju Filozofskog fakulteta. Voljela bih da mi hrvatsko pravosuđe razložno objasni kako dekanica jednog fakulteta može mobingirati prorektora koji je ujedno najmoćniji čovjek na Sveučilištu. Ponosna sam na sve što je moja Uprava učinila za Filozofski fakultet u ove nepune tri godine. Učinili bismo i više da nismo radili u tako nepovoljnim okolnostima - rekla nam je prof. Vesna Vlahović-Štetić.

Glasovanje

Odluka o suspenziji dekanice Vlahović-Štetić donesena je dva mjeseca nakon što je Senat SuZG-a odbio prof. Nevena Jovanovića kao predloženika za dekana FFZG-a.

Podsjetimo, Vijeće Filozofskog fakulteta, 26. veljače, na tajnom glasanju, većinom glasova prihvatilo je program prof. Nevena Jovanovića te ga kao dekana predložilo Senatu Sveučilišta u Zagrebu. No, na sjednici Senata održanoj e-mailom 28. travnja, 49 senatora glasalo je protiv prijedloga prof. Nevena Jovanovića.

Divjak: Takve klike uništavaju sustav

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je u srijedu smjenu dekanice Filozofskog fakulteta.

- Upravo su to akademske klike koje uništavaju sustav, a na koje sam upozoravala. Osovina Čović-Boras radi ogromnu štetu sustavu, no ljudi koji su u Senatu trebaju usmjeravati Sveučilište u pravom smjeru u interesu sposobnih, a ne podobnih. Neće biti pomaka na Sveučilištu bez pomaka u glavama i motivaciji. Ne mogu 70-godišnjaci zaustavljati mlađe i sposobnije - poručila je Divjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 15:05