SLUČAJ JASENOVAC

SNV dao podršku Pejakoviću: ‘Otklonite razloge zbog kojih je morao dati ostavku. Ne smije biti poricanja zločina genocida‘

Srpsko narodno vijeće podržalo je srijedu dosadašnji rad JUSP-a "Jasenovac"

Ivo Pejaković

 Bruno Konjevic/Cropix

Srpsko narodno vijeće podržalo je srijedu dosadašnji rad JUSP-a "Jasenovac" i ravnatelja u ostavci Ivu Pejakovića, osudivši one koji traže uskraćivanje podrške radu JUSP-a, smatrajući da je to poricanje zločina genocida i povrede prava pripadnika naroda žrtava na sjećanje.

"Vodeći ljudi SNV-a ovom prilikom osuđuju one koji traže uskraćivanje podrške radu JUSP-a "Jasenovac" jer takva traženja predstavljaju izrazit čin kako javnog poricanja zločina genocida tako i povrede prava pripadnika naroda žrtava na sjećanje na žrtve tih zločina", stoji u priopćenju SNV-a nakon što je njihovo vodstvo u srijedu posjetilo Javnu ustanovu Spomen područja (JUSP) "Jasenovac" te održalo sastanak s ravnateljem Ivom Pejakovićem.

Predstavnici SNV-a izrazili su bezrezervnu podršku dosadašnjem radu JUSP-a "Jasenovac", načinu na koji ga je vodio Pejaković i jednakom tretmanu sva tri naroda koji su u tom logorskom kompleksu i na drugim mjestima bili žrtve genocidne politike ustaškog režima Nezavisne Države Hrvatske.

Na sastanku su predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, zamjenici predsjednika SNV-a Dragana Jeckov i Boris Milošević izrazili iznimnu zabrinutost zbog nastavljanja javnog iskazivanja nespremnosti predstavnika vlasti u Hrvatskoj da zločin fizičkog uništenja, prisilnog iseljavanja i prisilne asimilacije srpskog naroda imenuju kao zločin eliminacije, "kao što to čine u slučaju židovskog i romskog naroda i nakon što je gospodin Pejaković tu nespremnost naveo kao glavni razlog svoje ostavke".

"SNV poziva najviše predstavnike svih grana hrvatskih vlasti da omoguće nesmetan nastavak rada postojećoj upravi JUSP-a "Jasenovac", a što znači da otklone razloge zbog kojih je njezin ravnatelj podnio ostavku i zbog kojih i mi kao predstavnici naroda žrtava osjećamo ozbiljnu povredu prava na dostojanstveno sjećanje na sve one naše sunarodnjake koji su bili žrtve genocidne politike NDH", stoji u priopćenju.

Ravnatelj Spomen područja Jasenovac Ivo Pejaković krajem svibnja podnio je ostavku, nakon što je na mrežnim stranicama CroFacta objavljen članak povjesničara Vladimira Geigera pod naslovom "Jesu li utemeljene tvrdnje na mrežnim stranicama Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac o sastanku predstavnika Njemačkoga Reicha i Nezavisne Države Hrvatske 4. lipnja 1941?".

Geigerov članak opovrgava navode s mrežnih stranica JUSP-a Jasenovac da je na sastanku između Adolfa Hitlera i Ante Pavelića korišten pojam "konačno rješenje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 15:40