VELIKA PROMJENA

SNJEŽNO NEVRIJEME 'Ovo zahlađenje je tek uvod u ono što slijedi! Past će pola metra snijega'

 Robert Fajt / CROPIX

ZAGREB - Nakon neobično toplog vremena i visokih temperatura za Božić zemlju je pogodilo najavljeno pogoršanje .

Osjetno je hladnije, no prognostičari upozoravaju da je ovo tek uvod u ono što slijedi, ponajprije u noći sa subote na nedjelju, kada će i kontinent i dijelove obale - zahvatiti snježno nevrijeme.

Očekuju se olujni vjetar i obilan snijeg, čiji bi nanosi mogli biti i do pola metra, javlja HRT.

Najavljeno zahlađenje zahvatilo je u petak i Makarsko primorje gdje puše jaka bura prosječnom brzinom od šezdesetak, a na udare i do 90 kilometara na sat, pa se vozačima na jadranskoj magistrali kod Baškog Polja preporuča opreznija vožnja zbog mogučih jačih bočnih udara vjetra.

STIGLO POGORŠANJE VREMENA Bura zatvorila A1! Snijeg pada u Lici i G. Kotaru, na Sljemenu 14 cm

Ujedno na državnoj cesti 535, brzoj prometnici od Baškog Polja do ulaza u tunel Sveti Ilija u Bastu, brzina kretanja vozila ograničena je na 60 kilometara na sat i potrebna je opreznija vožnja također zbog mogućih jačih udara vjetra.









Na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri temperatura se spustila na minus 7 Celzijevih stupnjeva, a visina snijega je desetak centimetara. Snijeg se spustio i na oko 400 metara nadmorske visine na primorski dio Biokova, a u Makarskoj je u 11 sati zabilježena temperatura od 6 Celzijevih stupnjeva.

Biokovska prometnica od Tučepa do Svetog Jure već od prijevoja Staza je zaleđena i danas se ne čisti, pa se ljubiteljima snijega ne prepopruča vožnja prema Biokovu do čišćenja te prometnice idućih dana.

FOTOGALERIJA: Zabijelio se vrh Medvednice

DHMZ: Prijepodne oblačno, popodne razvedravanje

Prijepodne će u većini krajeva Hrvatske prevladavati oblačno, u Slavoniji povremeno uz kišu i snijeg, u gorju snijeg, a na Jadranu kišu, ali je u Dalmaciji ponegdje moguće i malo snijega nošenog burom.

Od sredine dana sa zapada se očekuje postupno razvedravanje. Vjetar većinom slab, u Slavoniji i Baranji umjeren i jak sjeverozapadni. Na Jadranu jaka bura s olujnim, ponegdje i orkanskim udarima postupno će slabiti, na sjevernom Jadranu već sredinom dana.

Temperatura zraka u unutrašnjosti između 0 i 6, na sjevernom Jadranu od 5 do 10, a u Dalmaciji od 9 do 13 stupnjeva Celzijusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:22