HLADAN TUŠ

Snimljen neugodan trenutak: Milanović krenuo pozdraviti ministra Habijana, ali ovakvu reakciju vjerojatno nije očekivao

Predsjednik i ministar susreli su se na obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Damir Habijan, Zoran Milanović, Jadranka Nižić-Peroš
 

 Zeljko Puhovski/Cropix

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen je u ponedjeljak na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu, gdje su uz predsjednika Republike Zorana Milanovića bili ministar pravosuđa Damir Habijan i predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u spomen na tragične događaje iz rujna 1999. kada su tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene - sutkinja Ljiljana Hvalec, stranka Gordana Oraškić i njena odvjetnica Hajra Prohić dok je teško ozlijeđena sudska službenica Stanka Cvetković.

U spomen na njih, kao i za sve žene žrtve nasilja, predsjednik Milanović zapalio je svijeću i položio cvijeće ispred zgrade Općinskog građanskog suda.

image

Marin Piletić, Damir Habijan, Zoran Milanović, Jadranka Nižić-Peroš, Radovan Dobronić, Miroslav Šeparović

Zeljko Puhovski/Cropix

Ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan osudio je bilo kakav oblik nasilja, posebice nad ženama i nasilje u obitelji te ustvrdio da zakonodavni okvir ima odvraćajući učinak, ali je nužno da djeluje sinergijski s onima koji primjenjuju taj zakon.

Na obilježavanju je bio i predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Radovan Dobronić, koji je ustvrdio da je situacija bolja, ali da još nije onakva kakva bi trebala biti.

image

Radovan Dobronić, Miroslav Šeparović

Zeljko Puhovski/Cropix

Rekao je da se suočavamo s ozbiljnim društvenim problemom, a to je činjenica da mnogi muškarci kada stupe u brak ili vezu sa ženom misle da je ona njihovo vlasništvo i da mogu raditi s njom što žele.

"Govori se i da ti muškarci nasilje počine u afektu. S tim se ne slažem, mislim da su to proračunate kukavice koje su već ranije pokazale znakove nasilničkog ponašanja, a kada vide da sustav ne reagira onda zaključuju da im neće biti ništa, ako s tim nastave i zato do nasilja i dolazi", rekao je . Poručio je da je njihov glavni zadatak da sudske odluke gdje god mogu djeluju preventivno.

Osvrnuo si na činjenicu da se suci kod donošenja presude oslanjaju na centar za socijalnu skrb i razne vještake psihologe, sociologe i da je Hrvatska prema ocjeni izvješća GREVIO na razini spomenutih struka zaostala zemlja.

Naveo je primjer kako se smatra da i majka i otac trebaju jednako sudjelovati u životu djeteta i da se često na temelju te pretpostavke, ocu koji je već dokazani nasilnik povjerava dijete.

Rekao je i da suci koji se bave ovakvim slučajevima trebaju biti svjesni da imaju i pravni i društveni problem pred sobom i trebaju voditi računa da kazna za počinitelja bude odvraćajuća.

"Zbog slučajeva obiteljskog nasilja dolazi do pritisaka na suce u smislu izricanja strogih kazni, ali suci moraju i dalje moći slobodno odlučivati o visini kazne", kazao je Dobronić.

image

Zoran Milanović

Zeljko Puhovski/Cropix

Kamere snimile neugodan trenutak

Inače, kamere Nove TV snimile su pomalo neugodan trenutak kad je Milanović ušao u prostoriju i krenuo pozdraviti ministra Habijana, no ovaj ga nije previše doživljavao.

Sudeći prema reakciji, ministar pravosuđa dolazak predsjednika nije ni primijetio, pa kad ga je on potapšao, ministar Habijan nije ni dignuo pogled i djelovalo je kao da ne želi imati nikakvog posla s Milanovićem.

Stvar je potom spasio njegov kolega, ministar Marin Piletić, koji mu je pogledom sugerirao da bi se možda ipak trebao rukovati s predsjednikom.

Video možete pogledati ovdje.

image

Marin Piletić i Damir Habijan

Zeljko Puhovski/Cropix

Podsjećamo, Milanović i Habijan imali su okršaj već na samom početku Habijanovog mandata kada je predsjednik pred novinarima rekao da je "Habijan gej".

Milanović je tada konstatirao da je novi HDZ-ov ministar "100 posto gej". "To su pitanja osobne intime, nekih osobnih opredjeljenja ili zadatosti, je li netko gej ili nije. Htio ga je kaštigati zato jer je gej. U tim stvarima ne sudjelujem", konstatirao je Milanović dok je komentirao fotografije kojima je Darko Milinović provocirao Habijana.

"A je, jel?" pitao je netko od novinara. "Sto posto. Pa Habijan je gej, ne", rekao je Milanović. "Nije čovjek u ormaru, živi normalan život", na konstataciju novinara da ga je "izvadio iz ormara".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 20:53