ZAROBLJEN NA JAHORINI

Snijeg zarobio Josipovića: Predsjednikova noć pod lavinom

Predsjednik Ivo Josipović i njegova pratnja preživjeli su pravu dramu u namjeri da se s Jahorine spuste prema Sarajevu i nastave put dalje, prema Hrvatskoj

Predsjednik Ivo Josipović i njegova pratnja preživjeli su pravu dramu u namjeri da se s Jahorine spuste prema Sarajevu i nastave put dalje, prema Hrvatskoj. Nakon sastanka održanog u petak u hotelu Koliba na Jahorini, kojem su prisustvovali predsjednici Hrvatske i Srbije Josipović i Boris Tadić te članovi Predsjedništva BiH, planiran je odlazak za Sarajevo .

Snježni nanosi

No, zbog velikih snježnih nanosa i snijega koji je neprestano padao, ostali su zarobljeni na planini.

- Takvo nešto nismo u životu vidjeli. Padao je gusti snijeg, zapusi su bili visoki i do dva metra. Snijeg je toliko jako padao da niste imali vremena očistiti auto. Dok biste došli od početka do kraja auta, on bi ponovno bio zameten, prepričao je svjedok događaja na Jahorini.

Cijelu situaciju dodatno je pogoršavala i grmljavina. Zbog vremenskih uvjeta odlučeno je da dva predsjednika neplanirano ostanu spavati na Jahorini. Hrvatska delegacija puna je hvale za domaćine koji su se trudili što više im olakšati neplanirani boravak na planini. Dok su se dva predsjednika te hrvatska i srpska delegacija družili u hotelu, sigurnosne službe radile su na planovima evakuacije osoba najvišeg sigurnosnog ranga.

Upit iz Glavnog stožera

Tijekom večeri predsjedniku Josipoviću došao je upit iz Glavnog stožera Hrvatske vojske je li potrebno izraditi plan evakuacije. No, predsjednik se, doznajemo, zahvalio, i odbio tu mogućnost. Tijekom noći nadležne službe nadljudskim su naporima pokušale probiti cestu od Jahorine prema Sarajevu. Jučer ujutro uvjeti za vožnju bili su koliko, toliko normalni te je prema Sarajevu prvo krenula hrvatska delegacija, a nakon nekog vremena i srpska. Od Jahorine do Sarajeva je 30 kilometara, i u normalnim uvjetima je potrebno oko 40 minuta vožnje. Naši sugovornici tvrde kako se hrvatski automobil probijao brzinom od 10 do 20 kilometara na sat, i do Sarajeva im je bilo potrebno oko sat i pol vremena vožnje. Za razliku od hrvatskog predsjednika, srpskom predsjedniku Tadiću proboj nije uspio. Srpska delegacija tek je u poslijepodnevnim satima stigla u Sarajevo. Za to vrijeme predsjednik Josipović je već bio na putu prema Hrvatskoj.

Uobičajena ruta

Njegov put u Tuzlu je odgođen. Hrvatska delegacija je u Hrvatsku krenula rutom: Sarajevo - Zenica - Maglaj - Bosanski Brod - Slavonski Brod i dalje autcestom prema Zagrebu. Riječ je o uobičajnom pravcu kojim se putuje od Sarajeva prema Hrvatskoj. Put je dugačak oko 400 kilometara, i u normalnim uvjetima potrebno je oko četiri sata vožnje, ali je zbog teških vremenskih uvjeta taj put je potrajao više od šest sati. Uz predsjednika je cijelo vrijeme bila njegova izaslanica za jugoistočnu Europu Romana Vlahutin, predstavnica protokola te osiguranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 10:56