BIJELI SE

Snijeg i zahlađenje izazvali dramu u prometu: HAK izdao važno upozorenje za sve vozače

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski od kiše u većem dijelu zemlje, a magla smanjuje vidljivost mjestimice u unutrašnjosti
 Hak Screenshot/

U Hrvatskoj će u subotu ujutro biti pretežno oblačno mjestimice s kišom, u Dalmaciji i lokalnim pljuskovima, a u Gorskom kotaru ponegdje i snijegom, prognoziraju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), napominjući kako će tijekom dana sa zapada doći do razvedravanja.

Snijeg je jutros zabilježen na Platku, oko Gospića, a manja količina snijega pala je i na Biokovu.

Vjetar na kopnu mjestimice će biti umjeren sjeverozapadni i zapadni, na istoku i s jakim udarima, popodne u okretanju na jugozapadni.

Duž obale umjeren i jak sjeverozapadnjak prema noći će biti u slabljenju.

Najviša dnevna temperatura kretat će se od 9 do 13, duž obale i na otocima između 14 i 18 Celzijevih stupnjeva.

Sutra će na Jadranu i predjelima uz njega biti umjereno do pretežno oblačno, uglavnom u drugom dijelu dana uz kišu. U središnjoj i Istočnoj Hrvatskoj ujutro često maglovito, ponegdje uz mraz pri tlu. Potom će biti djelomice sunčano, popodne uz postupan porast naoblake sa zapada. Vjetar slab, poslijepodne do umjeren jugoistočni i jugozapadni. Na Jadranu umjereno do jako jugo i jugozapadnjak navečer okreće na sjeverozapadnjak, uz obalu ponegdje i buru. Najniža temperatura zraka od 0 do 5, na moru većinom od 6 do 11 °C. Najviša dnevna između 9 i 13, u Dalmaciji do 16 °C.

image
Hak Screenshot/
image
Hak Screenshot/

HAK poziva vozače na oprez

Zbog prometnih nesreća na autocesti A7 između tunela Katarina i Škurinje I u smjeru GP Rupa te na autocesti A1 između čvorova Žuta Lokva i Brinje vozi se uz ograničenje brzine, upozoravaju u petak ujutro iz Hrvatskog autokluba (HAK) pozivajući vozače na oprez.

Snijeg pada mjestimice u Gorskom kotaru. Kolnici su mokri ili vlažni i skliski od kiše u većem dijelu zemlje, a magla smanjuje vidljivost mjestimice u unutrašnjosti. Na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale HAK upozorava na moguće odrone, a vozače poziva da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama i održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Do 12. studenog, povodom narodnog običaja krštenja mošta ‘Martinja‘, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti dodatno će usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola. Nadzor vozača bit će na lokacijama na kojima je evidentiran veći broj prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, uspostavom većeg broja kontrolnih punktova.

Problemi u pomorskom prometu

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su trajektna linija: Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, katamaranske linije: Vis-Split, Ubli-Vela Luka- Hvar-Split, Lastovo-Korčula-Dubrovnik i Mali Lošinj-Cres-Rijeka te brodske linije: Mali Lošinj - Unije - Susak i Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:09