SRAMOTA U PRIMOŠTENU

SMRAD LEŠINE ŠIRI SE PLAŽOM Petrina: 'Dosta mi je upita o mrtvom dupinu, nek gospoda iz države riješe problem'

Mrtvi dupin prvi put je primijećen 28. svibnja pedesetak metara od obale kampa "Adriatic" u Primoštenu.

Lešina uginulog dupina, koja je prije sedam dana prvi put primijećena u akvatoriju Primoštena, već četiri dana raspada se na plaži u Bilom, a da ni jedna mjerodavna služba još nije reagirala. Na mukama je jedino direktor Turističkog ureda primoštenske Turističke zajednice Jere Bakotić kojemu se turisti i iznajmljivači žale na nesnosan smrad. Lešina je duža od metra i pol i teža od 400 kilograma i oko nje se širi jak zadah, piše Slobodna Dalmacija.

- Dupin je zaštićena životinja, sada se nalazi na pomorskom dobru kojim upravlja država, odnosno lučke vlasti. Mi smo obavjestili sve nadležne, ali izgleda nitko nema novca da u srcu turističke sezone ukloni lešinu dobrog dupina - ogorčeno kaže Bakotić.

Mrtvi dupin prvi put je primijećen 28. svibnja pedesetak metara od obale kampa “Adriatic” u Primoštenu. Tada je Hrvoje Zekanović, glavni nadzornik Javne ustanove zaštićne prirodne vrijednosti Šibensko-kninske županije, pokrenuo zakonski protokol: nazvao je SOS broj 112.

- Kada smo prije šest dana zaprimili dojavu, pokrenuli smo standardni protokol. Obavjestili smo Državni zavod za zaštitu prirode u Zagrebu, a oni su trebali izvijestiti veterinarske inspekcije i Veterinarski fakultet u Zagrebu - rekli su nam u Županijskom centru 112.

Pomoć pet ljudi

Unatoč telefonskim pozivima i mailovima, nismo uspjeli stupiti u kontakt s nadležnima na Veterinarskom fakultetu, a neslužbeno pak doznajemo da fakultet nema novca za takve intervencije.

Od Državnog zavoda za zaštitu prirode godišnje dobiju svega 20 tisuća kuna za zbrinjavanje lešina zaštićenih životinja, i to s PDV-om. S petnaestak tisuća kuna godišnje moraju zbrinuti oko 25 lešina.

Ipak, dobili smo dr. Tomislava Gomerčića sa Zavoda za biologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu čija je specijalnost motrenje dobrih dupina.

Dr. Gomerčić je izišao na prvu dojavu na teren, međutim nitko nije zavezao lešinu i ona je otplutala.

Da bi se lešina izvukla do ceste, kaže dr. Gomerčić, treba mu pomoć najmanje pet ljudi.

Zbog manjka novca i sporog pokretanja propisanog protokola, lešina dobrog dupina i dalje se raspada na jednoj od primoštenskih plaža, zbog čega načelniku Stipi Petrini telefon dnevno zvoni pedesetak puta.

- Dosta mi je upita o mrtvom dupinu. Općina Primošten ne upravlja pomorskim dobrom ni akvatorijem, taj dio općine je u nadležnosti države, pa nek gospoda iz državnih službi riješe ovaj problem.

U državnoj upravi ima viška zaposlenih, primaju dobre i sigurne plaće, a njihove poslove trebala bi obavljati lokalna samouprava koju su razvlastili i oduzeli joj dvije trećine prihoda. Ne može to tako - odlučan je primoštenski načelnik Stipe Petrina.

Ipak, naše propitivanje nije bilo uzaludno.

Kako doznajemo, pokrenuo se i Državni zavod za zaštitu prirode, ali i državni dužnosnici, čak i vladajući SDP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 13:55