PLENKOVIĆEVI MLADI LAVOVI

SMJENA GENERACIJA U HDZ-u Otkrivamo tko su deset najpovjerljivijih suradnika Andreja Plenkovića

 
GORNJI RED: Tena Mišetić, Marko Pavić, Miroslav Smetiško, Karlo Ressler, Marko Milić; DONJI RED: Ante Bačić, Dragica Roščić, Domagoj Mikulić, Marijana Balić, Josip Bilaver
 Hanza Media

Da šef HDZ-a Andrej Plenković namjerava pomladiti stranku, nije tajna. U više je navrata izjavio kako je vrijeme za nove, mlade ljude u HDZ-u, a u nedavnom intervjuu je naveo i niz imena na koje računa - Karlo Ressler, Marko Pavić, Josip Bilaver, Marijana Balić, Dragica Roščić, Domagoj Mikulić, Ante Bačić, Tena Mišetić, Marko Milić i Miroslav Smetiško. Riječ je mahom o bivšim Plenkovićevim asistentima koji danas imaju istaknute funkcije, iako gotovo nitko od njih nema neki utjecaj u stranci.

- Možda imaju potporu vodstva, ali ne i na terenu, što se vidjelo tijekom izbora u Osijeku kada Plenkovićev kandidat Domagoj Mikulić nije prošao - komentira dugogodišnji član HDZ-a, dodajući kako je u HDZ-u puno nezadovoljnih takvim Plenkovićevim kadroviranjem i protežiranjem lojalnih kadrova. No, oni koji zagovaraju promjene, ne vide ništa sporno u Plenkovićevim odlukama, ističući kako “mladi moraju od nekuda početi”. Kako bilo, šef HDZ-a je dao na znanje na koga računa, pa krenimo do Banskih dvora.

Izgubila roditelje

Tena Mišetić, koja je uz Marijanu Balić vodila Plenkovićev europski ured u Bruxellesu, postala je zamjenica predstojnika Ureda premijera. Ova diplomirana ekonomistica kći je bivšeg dugogodišnjeg direktora Croatia Airlinesa, a danas generalnog tajnika u Atlantic Grupi Ivana Mišetića. Vukovarka Marijana Balić, danas je saborska zastupnica. Balić, koja je u ratu izgubila roditelje, diplomirala je na Ekonomskom fakultetu, a Plenković, govore u stranci, ima u nju veliko povjerenje. S obzirom na to da joj je ministrica Gabrijela Žalac prijateljica, neki u HDZ-u kažu kako je upravo to presudilo da Plenković pozove Žalac u Vladu.

Čovjek od velikog Plenkovićevog povjerenja je i Karlo Ressler kojim su se mediji posebno bavili nakon što ga je šef HDZ-a postavio na mjesto šefa radne skupine za izradu stranačkog Statuta. Riječ je o još jednom od Plenkovićevih asistenata, potpredsjedniku Mladeži EPP-a, koji je danas savjetnik u Vladi. Ressler, koji je posinak Vladimira Šeksa, doktorand je na Pravnom fakultetu, a mnogi mu u stranci predviđaju iznimnu karijeru. No, unatoč tome, bilo je i onih koji su Plenkoviću zamjerili što ga je postavio na čelo grupe za izradu Statuta, jer smatraju da je to trebao raditi Davor Stier.

U Plenkovićevoj ekipi su i asistenati iz zagrebačkog ureda - Miroslav Smetiško i Marko Milić. Smetiško je ekonomist, sin bivšeg načelnika Lobora Andrije Smetiška. Nedavno je postavljen za savjetnika ministru rada Marku Paviću, imenovan i u Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. I student prava Marko Milić spada u krug važnih suradnika. Riječ je sinu poznatog novinara Gorana Milića, a u HDZ se učlanio s 18 godina. Milić još nema neku službenu funkciju, ali kažu u HDZ-u, pomaže ekipi u Banskim dvorima. Da mu Plenković iznimno vjeruje, govore i informacije iz HDZ-a prema kojima Milić često odlazi na sastanke gradskog odbora HDZ-a Zagreb kako bi šefa izvijestio o čemu je tamo bilo riječi.

Najviše staža

Šef Mladeži HDZ-a Josip Bilaver diplomirani je ekonomist, a vodio je i ured HDZ-ovih eurozastupnika u Zagrebu. Bio je saborski zastupnik, a sada je pomoćnik ministra za EU fondove u Ministarstvu prometa, te je na poslijediplomskom studiju na Ekonomskom fakultetu. Među spomenutima, vjerojatno ima najviše stranačkog iskustva, na listi za Sabor našao se tri puta – 2011., 2015., te 2016., a imao je uspjeha i na unutarstranačkim izborima jer je u tijesnoj utrci izborio mjesto jednog od potpredsjednika HDZ-a. Ministar Marko Pavić u HDZ se učlanio 2011. Završio je prirodoslovno-matematički fakultet, a trenutačno je na doktorskom studiju zaštite okoliša. Pavić je 2014. stažirao u Plenkovićevom uredu u EP-u. Velike nade Plenković polaže i u Antu Bačića, predsjednika Nacionalnog odbora mladeži HDZ-a i šefa Mladeži HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije, te Domagoja Mikulića, međunarodnog tajnika Mladeži HDZ-a, te šefa Mladeži Osječko baranjske županije.

Staž u Bruxellesu

Obojica su stjecali iskustva kao regionalni asistenti zastupnika svoje stranke u Europskom parlamentu. Bačić je završio Integrirani studij prava na Pravnom fakultetu te Stručni studij poslovnog marketinga na Ekonomskom fakultetu u Splitu, dok je Mikulić završio Poljoprivredni fakultet. Trenutačno su obojica saborski zastupnici. Magistrica ekonomije i zastupnica Dragica Roščić Plenkovićeva je upoznala kada je kao predstavnica Hrvatske mreže za ruralni razvoj u Europskoj LEADER mreži za ruralni razvoj dva puta godišnje odlazila u Bruxelles. U njegovu je uredu odradila jednomjesečni staž u izradi programa za mlade. Obavljala je i posao voditeljice u LAG-u “Adrion”. Njen otac Joško Roščić HDZ-ov je načelnik Baške Vode od 1993.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 11:41