NAPRASNO OKONČAN PETOGODIŠNJI MANDAT

SMIJENJENI ŠEF HPB-a OPTUŽUJE ‘HNB nije objektivan i nanosi nam štetu’

‘Neprihvatljivo je da se propisi odjednom diskrecijski tumače na nepoznat način’
Zagreb 310111.Postanska banka u Ilici.Predsjednik uprave Cedo Maletic i clanica uprave Postanske banke odrzali su presicu.Foto; Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

Svoj petogodišnji mandat u Hrvatskoj poštanskoj banci naprasno smijenjeni Čedo Maletić i dvije članice Uprave u utorak su završili na pomalo neuobičajen način: javnosti su prezentirali izvješće o radu, a poseban dio posvetili su odnosu s centralnom bankom. Trojac na odlasku detaljno je pobrojao ostvarene rezultate tijekom pet godina, pa se njihovo “oproštajno pismo” može shvatiti i kao poruka Vladi da njena odluka o smjeni nema opravdanje u samom poslovanju.

Pravna nesigurnost

Ipak, najintrigantniji dio izvješća od 19 stranica posvećen je HNB-u koji Uprava banke optužuje za “diskrecijsko tumačenje propisa”, neobjektivni nalaz i ocjene, unošenje pravne nesigurnosti i nanošenje štete banci.

“Smatramo neprihvatljivim da se odjednom propisi diskrecijski tumače na nama nepoznat način, i to u uvjetima nepromijenjene regulative i u odnosu na pristup iz prethodnih izravnih nadzora. Takvim pristupom uvodi se pravna nesigurnost, što za Banku može imati značajne reputacijske, pravne i materijalne rizike, odnosno posljedice”, stoji u izvješću.

Politika rezervacija

Problem je, čini se, nastao zbog HNB-ova zahtjeva za izdvajanje dodatnih rezervacija za kredite koje je odobrila još stara Uprava s Josipom Protegom na čelu. Međutim, taj dodatni trošak rezerviranja bitno mijenja ovogodišnje financijske parametre. Prema mišljenju Banke, nalazi izravnog nadzora HNB-a iz 2014. godine nisu utemeljeni na propisima i hrvatskom regulatornom okviru, već su rezultat iznenadne promjene pristupa i diskrecijskih stavova HNB-a. Posljedica toga može biti “značajno podcjenjivanje imovine i vrijednosti Banke pa financijska izvješća ne bi prikazivala istinito i objektivno stanje. Stoga Uprava Banke ističe kako takve nalaze i ocjene ne može prihvatiti”.

Premda su i druge banke rogoborile protiv HNB-ove zaoštrene politike rezervacija, na kraju su bespogovorno ispoštovale zahtjeve regulatora. No optužbe bivše Uprave HPB-a dobivaju i dodatnu dimenziju ima li se na umu činjenica da su Čedo Maletić i dvije članice Uprave, Boženka Mostarčić i Tanja Šimunović, nekad i sami radili upravo u HNB-ovu izravnom nadzoru.

Moguće je da bivši zaposlenici centralne banke, s velikim iskustvom u području nadzora, imaju poseban izazov suprotstaviti se regulatoru i pokazati tko zna više, posebno u kontekstu smjene.

K tome, za njih nije svejedno hoće li HPB ostaviti s dobiti ili gubitkom. S druge strane, ne može se isključiti ni mogućnost da je Damir Odak, sadašnji viceguverner za nadzor bankarskog sektora, odlučio demonstrirati posebnu disciplinu upravo kod svog prethodnika koji je nakon odlaska iz HNB-a najprije vodio Imex banku, a potom HPB.

Staro poznanstvo

Još intrigantnijim ovaj slučaj čini informacija da je Tomislav Vuić, novi čelnik HPB-a, u prijateljskim odnosima s Odakom još od vremena kada su zajedno radili u Trgovačkoj banci. Što god da je posrijedi, od regulatora se očekuje da otkloni svaku natruhu “neobjektivnosti”.

‘Prestroga procjena nije štetna’

U opširnom odgovoru na optužbe u HNB-u, među ostalim, kažu da njihova eventualna ‘prestroga’ procjena kvalitete pojedinog plasmana “nema nikakvih posljedica za stvarnu imovinu banke i njenih dioničara: ako banka takvo potraživanje uspije naplatiti brže i u većem iznosu od procijenjenog, to će se u trenutku naplate povoljno odraziti na njen poslovni rezultat.

- Dakle, jedini materijalni učinak za dioničare mogla bi biti stanovita odgoda u iskazivanju dobiti i isplati dividende - pojašnjava HNB.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:41