POTPUNI KAOS NA HTV-U

Smijemo li prikazati vaš film? Hvala! Sad morate na natječaj

Ovo je kafkijanska situacija, a na televiziji skrivaju pravu sliku o stvarnosti tamo od gledatelja, rekao je redatelj
 Goran Sebelić/CROPIX

ZAGREB - Ovo je pomalo kafkijanska situacija. Ili, ako hoćete, točka na ‘i’ gluposti onih koji na javnoj televiziji godinama pomno skrivaju pravu sliku stvarnosti od televizijskih gledatelja, za koje valjda misle da su slijepi - kaže redatelj Rajko Grlić, kojeg su prošlog tjedna kontaktirali s HTV-a rekavši mu da bi u ciklusu “Klasika domaćeg dokumentarnog filma” voljeli prikazati i nešto iz njegova opusa.

Grlić je na to pristao, ali su ga uskoro ponovo zvali s HTV-a i rekli mu da su njegovi dokumentarci koje imaju u svojoj arhivi predugi za njihove termine te da bi se on zapravo, želi li da se neki njegov dokumentarni film prikaže na HTV-u, trebao prijaviti na javni natječaj jer tek kad tu prođe, dobiva dozvolu za emitiranje.

Čudna praksa

Međutim, u istom su razgovoru proslavljenom i višestruko nagrađivanom redatelju objasnili i da javni natječaj još nije raspisan, a kako bi od trenutka raspisivanja do zaključenja moralo proći dva mjeseca, njegov dokumentarac s javnog natječaja ionako ne bi ušao u termin “Klasika hrvatskog dokumentarnog filma”, koji će se do tada okončati.

- Naposljetku smo se uspjeli dogovoriti tako da se u tom ciklusu prikaže dokumentarac ‘Franjin gulaš’ iz 1975. godine, ali moram priznati da me čudi ovakva televizijska praksa. Što ako, na primjer, žele emitirati ‘Prohujalo s vihorom’? Raspisuju li i onda javni natječaj - pita se Grlić.

Svi iznenađeni

I HTV-ovci s kojima smo jučer razgovarali bili su poprilično iznenađeni rečenicama što su ih ljudi iz Dokumentarnog programa izmijenili s Grlićem.

- Mislim da se radi o ‘pokvarenom telefonu’ ili nečijem povećem gafu. U najkraćem mogućem roku ispitat ćemo što se dogodilo i ispričati se gospodinu Rajku Grliću - rekao nam je jedan od prisavskih čelnika, moleći nas da ne objavljujemo njegovo ime u ovom tekstu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 12:09