VELIKA AKCIJA NEDJELJNOG JUTARNJEG I ANTENE ZAGREB

Slušatelj: Policija ne može ništa protiv divljanja, ključan je obiteljski odgoj

Istražiteljski tim Nedjeljnog Jutarnjeg u suradnji s Antenom Zagreb, kamerom je zabilježio uistinu šokantne prizore: jurnjave kroz crveno, sumanuta utrkivanja, pijani i jedva punoljetni vozači. Pošaljite nam: što ste vi doživjeli? čemu ste svjedočili? Snimili ste mobitelom neki slučaj divljanja? >>> SVE PRATITE NA VELIKOM SPECIJALU
 Andrej Švoger / CROPIX

Svakog se petka i subote navečer na ulicama hrvatskih gradova odvija prava borba za preživljavanje. Prolazi se kroz crveno, vozi u vidno pijanom stanju, probijaju brzinski rekordi. Alkoholizirani vozači, uglavnom mlađi, agresivni su, žele se utrkivati, izazivaju sudare. Stradaju nedužni.

Nažalost, ovotjedna tragedija ispred noćnog kluba Gjuro2, u kojoj su pregažene tri slučajne prolaznice, nije izolirani incident.

Istražiteljski tim Nedjeljnog Jutarnjeg u suradnji s Antenom Zagreb nekoliko je tjedana dežurao na najopasnijim punktovima i kamerom zabilježio uistinu šokantne prizore divljanja na cestama.

Veliki specijal Nedjeljnog Jutarnjeg: Noćno divljanje

Čitatelji portala Jutarnji.hr te slušatelji radija Antena Zagreb snažno su podržali akciju što se može vidjeti putem komentara na Facebooku i brojnih telefonskih poziva.

Među njima je i slušatelj Antene, gospodin Drago, koji smatra kako sprječavanje divljanja na cestama mora početi u obitelji.

- Radim kao instruktor vožnje u jednoj autoškoli i, nažalost, tako dugo dok se u obitelji ne promjeni stav o prometu, dok ne počnemo preventivno i drugačije djelovati u obitelji, dešavat će nam se to što nam se dešava. Jednostavno, represivni sustav, policija, a prije toga autoškole to nisu u stanju spriječiti - ističe Drago.

Dodaje kako se već tijekom autoškole može vidjeti koji će od budućih vozača biti potencijalna opasnost na cesti.

- To se vidi po njihovom načinu razmišljanja, tko je, ajmo reći, normalan, skroman, prilazi tome normalno, a opet, s druge strane, vidi se kod mnogih i određena doza bahatosti i kod samog osposobljavanja za vozače - napominje Drago.

Slušatelj Drago by jutarnjiweb

S druge strane, slušatelj Goran upozorava kako nisu uvijek mladi vozači najveći problem. Stariji vozači, pozivajući se na svoje iskustvo, često krše prometne propise.

- Kao i svaki normalni građanin, pozdravljam akciju i pohvalno je što se brinete. Međutim, čujem da govorite o greškama mladih vozača, naravno ne mislim se opravdavati, no mislim da su puno veći problem stariji vozači koji krše pravila.

Često se svoje iskustvo koriste kao alibi za kršenje propisa. Vidio sam jednom prilikom kako ZET-ov autobus na putu prema garaži vozi lijevom trakom, pri čemu je kršio brzinu i što je najgore prošao je kroz crveno. Mnogi dostavljači, i tako zvane kamiončine koji imaju iskustva, profesionalni su šoferi, pretiču kada čovjek vozi propisanom brzinom - objašnjava Goran te dodaje kako bi se građane trebalo više poticati da koriste javni gradski prijevoz.

Slušatelj Goran by jutarnjiweb

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 06:04