DVOLIČNI SUSTAV

Slučaj preminulog dječaka: Inspekciji koju je poslao ministar glavni je cilj sačuvati tajnu svih tajni!

Podnošenje kaznene prijave protiv stručnjaka nakon smrti dječaka u Slavonskom Brodu ima za cilj uplašiti sve nas, kažu iz inicijative

Ministar socijalne politike Marin Piletić

 Ranko Suvar/Cropix

Inspekcijske službe ministra socijalne politike Marina Piletića štite nepostojeće pravo sustava da bude netransparentan, nefunkcionalan i ugrožavajući za korisnike. Istraga o tome "tko odaje službene tajne" i podnošenje kaznene prijave zbog odavanja neovlaštenih informacija nakon smrti dječaka u Slavonskom Brodu ima za cilj uplašiti sve one kojima bi palo na pamet da javno govore o pravom stanju u sustavu socijalne skrbi, a to više nisu samo stručnjaci koji rade u sustavu, nego sve više i sve češće sami korisnici i ostali dionici.

Reakcija je to inicijative #odšutnjedopromjene koja okuplja više od 750 stručnjaka u sustavu socijalne skrbi. Inicijativa je osnovana nakon što su nadležni svim stručnjacima zabranili da bez izričite dozvole istupaju u javnosti te uručili upozorenje pred otkaz psihologinji Valeriji Kanđeri, koja je javno progovorila o dramatičnom nedostatku smještaja za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Ovaj su put stručnjaci reagirali nakon što nadležne inspekcije već mjesecima istražuju tko je medijima otkrio informaciju da je 20-mjesečni dječak preminuo u biološkoj obitelji nakon što su stručne službe i prije njegova rođenja utvrdile da roditeljski dom za njega nije sigurno okruženje, ali mu nadležni gotovo dvije godine nisu uspjeli pronaći mjesto u nekom od pretrpanih domova i udomiteljskih obitelji.

"Ovako revnosna reakcija inspekcijskog nadzora Ministarstva koje vodi Piletić, a kojeg živo zanima tko odaje privatne stvari djece u javnost, možda zaista govori o zrelosti sustava. Bilo bi to odlično kad bi fokus kaznenih prijava zbog odavanja službenih tajni bio radi zaštite privatnosti djece i drugih korisnika, ali on to nije. Dvoličnost postupanja inspekcijskih službi upravo govori o tome da oni vrlo "ozbiljno" shvaćaju svoj zadatak, a to je očuvanje tajni nad tajnama - da je vodstvo u Ministarstvu socijalne skrbi u ozbiljnom problemu. Samo što tu tajnu, izgleda, jedino još to Ministarstvo ne zna", stoji u reakciji inicijative.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 19:54